Surówka z kiszonych ogórków to bardzo zdrowy i pyszny dodatek, który można podać do pieczonych mięs, smażonej ryby, kotletów czy kanapek. Jest bardzo uniwersalna i pasuje praktycznie do wszystkiego. Robi się ją błyskawicznie, wystarczy tylko składniki pokroić lub zetrzeć na tarce i wymieszać ze sobą.
Surówka z kiszonych ogórków to prosty, szybki i zdrowy sposób na urozmaicenie naszego codziennego menu. Jest doskonałym źródłem witamin, minerałów i probiotyków, a przy tym doskonale smakuje.
Z czym podać surówkę z kiszonych ogórków?
Oto kilka pomysłów na dania, z którymi można ją podać:
Dania obiadowe:
- Mięsa pieczone lub duszone:
- Schabowy, karkówka, pieczone udka z kurczaka czy duszona wołowina.
- Ryby:
- Smażone, pieczone lub grillowane, np. dorsz, łosoś czy pstrąg.
- Dania jednogarnkowe:
- Bigos, gulasz, czy potrawki na bazie kasz, ryżu lub ziemniaków.
Potrawy wegetariańskie:
- Kotleciki warzywne:
- Z ciecierzycy, soczewicy, czy kalafiora.
- Zapiekanki:
- Z ziemniakami, warzywami i serem.
- Placki:
- Ziemniaczane, z cukinii lub dyni.
Do lekkich dań:
- Kasze i ryże:
- Z kaszą gryczaną, jęczmienną lub ryżem jako prosty, zdrowy obiad.
- Ziemniaki:
- Pieczone, puree czy gotowane.
-
Chleb:
-
Jako dodatek do kanapek z pasztetem, wędliną lub serem.
-
Składniki na surówkę z kiszonych ogórków:
- 500 g ugorków kiszonych
- 1 średnia cebula
- 1 papryka czerwona
- 1 niewielka marchew
- 1 jabłko
- 3 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżki oliwy lub oleju tłoczonego na zimno (np. słonecznikowy, arachidowy, lniany)
- szczypta pieprzu
Przygotowanie
Ogórki przekrój wzdłuż na pół i pokrój w plastry. Cebulę i paprykę pokrój w kostkę. Jabłko i marchew obierz i zetrzyj na tarce o średnich oczkach.
Wszystkie składniki przełóż do jednej miski. Wlej olej i sok z cytryny. Dodaj odrobinę pieprzu i całość wymieszaj.
Zostaw odpowiedź