Sałatka z szynką i pieczarkami to bardzo smaczna i pożywna propozycja na kolację, imprezę ze znajomymi, rodzinne święta czy lunch do pracy. Jest bardzo uniwersalna i zazwyczaj wszystkim smakuje, gdyż składa się z prostych, każdemu znanych składników, które można kupić w większości sklepów.
Sałatkę robi się stosunkowo szybko, wystarczy ugotować jajka i wszystkie składniki pokroić w mniej więcej równą kostkę i wymieszać ze sobą. Każdy sobie z tym poradzi, nawet osoba na co dzień nieobeznana w kuchni.
Doskonale smakuje jako samodzielne danie ze świeżym chlebem czy tostami, ale może być również dodatkiem do innych dań np. pieczonych ziemniaków, grillowanych mięs, tart czy jajek sadzonych. Takie zestawienie można podać na obiad, gdyż będzie pyszne i sycące.
Składniki na sałatkę z szynką i pieczarkami:
- 400 g szynki wieprzowej wędzonej
- 1 duży por
- 5 jajek rozmiar L
- 1 papryka czerwona
- 160 g pieczarek marynowanych
- puszka groszku
- 2 łyżki majonezu
- 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego lub greckiego
- łyżeczka ostrej musztardy
- sól, pieprz
Przygotowanie
Jajka ugotuj na twardo, czyli przez około 7-8 minut od momentu, kiedy woda zacznie wrzeć. Ostudź je, obierz ze skorupki i pokrój w kostkę. Od pora odetnij zieloną część i korzonek, a białą pokrój w kostkę. Paprykę przetnij na pół, wydrąż nasiona i pokrój ją w kostkę. Szynkę również pokrój w kostkę. Pieczarki i groszek odsącz dokładnie z zalewy. Pieczarki także pokrój w kostkę.
Majonez wymieszaj z jogurtem, musztardą i przyprawami. Wszystkie składniki przełóż do dużej miski i wymieszaj dokładnie ze sobą. Sałatkę odstaw do lodówki na 2-3 godziny do schłodzenia.
Zobacz inne przepisy na uniwersalne sałatki:
Sałatka warstwowa „Trzy Smaki” – z kurczakiem i jajkiem
Makaronowa sałatka z brokułem i kurczakiem
Wiejska sałatka ziemniaczana z kiełbasą – prosta i tania
Sałatka Niedzielna z tortellini – szybka i smaczna
Szybka sałatka z kabanosem i serem żółtym
Zostaw odpowiedź