Udka à la polonezy to bardzo smaczne danie, które można podać zarówno na codzienny, jak i świąteczny obiad, czy jako ciepłe danie na imprezie. Udka z farszem z pieczarek i cykorii pieczone w piekarniku to doskonały wybór dla osób, które cenią sobie szybkie i smaczne posiłki. Chrupiąca skórka, delikatne mięso z kurczaka i aromatyczny farsz sprawiają, że wszyscy chętnie się nimi zajadają.
Udka można podać z różnymi dodatkami, takimi jak ziemniaki, ryż czy kasza. Świetnie sprawdzą się również wszelkiego rodzaju surówki np z kapusty pekińskiej, pikle i gotowane warzywa.
Składniki na udka à la polonezy:
- 1 kg udek z kurczaka
- 250 g pieczarek
- 2 cykorie
- około 4 łyżeczki musztardy
- sól, pierz, czosnek suszony, papryka ostra, ewentualnie ulubiona przyprawa do kurczaka
- olej rzepakowy do smażenia
Przygotowanie
Udka umyj, osusz i wyjmij im kości, pomagając sobie nożem. Oprósz je z obu stron obficie przyprawami i odstaw najprzyjemniej na 15 minut.
Pieczarki oczyść i pokrój w drobną kostkę. Cykorię również pokrój w kostkę.
Na patelni rozgrzej olej i wrzuć pieczarki, smaż aż puszczą wodę i zaczną lekko brązowieć. Następnie dodaj cykorię, wymieszaj i smaż jeszcze 2-3 minuty, aż zmięknie. Farsz przypraw solą i pieprzem.
Udka rozkładaj na desce, skórką do dołu. Każde posmaruj musztardą, na jego środek nałóż łyżkę farszu i zwiń w roladkę.
Mięso układaj ciasno w naczyniu żaroodpornym skórką do góry. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 C i piecz przez około 50 minut z termoobiegiem.
Zostaw odpowiedź