Roladki schabowe w sosie to propozycja zarówno na codzienny obiad, jak i na elegancki świąteczny posiłek w gronie rodzinnym. To danie, które nigdy się nie nudzi i zawsze smakuje wyśmienicie! Delikatne i mięciutkie mięso, aromatyczny farsz i kremowy sos z warzywami tworzą kompozycję smaków, której trudno się oprzeć.
Jak podawać roladki schabowe?
Najczęściej roladki podaje się z ziemniakami puree, kluskami śląskimi lub kaszą. Każda z tych opcji świetnie komponuje się z kremowym sosem. Nie zapomnij o dodatku warzyw – klasyczna mizeria, buraczki na ciepło lub surówka z marchewki będą doskonałym uzupełnieniem tego dania.

Składniki na roladki schabowe w sosie:
- około 750 g schabu bez kości
- 3-4 ogórki konserwowe
- 5 plastrów szynki wędzonej
- mała cebula
- pół szklanki pokrojonej w paski włoszczyzny (mrożonka)
- 2 szklanki bulionu
- czubata łyżeczka mąki ziemniaczanej
- łyżka sosu sojowego
- 2 łyżki śmietany 30%
- sól, pieprz czarny, pieprz ziołowy, majeranek
- olej do smażenia
Przygotowanie
Schab przekrój na 5 plastrów i rozbij je tłuczkiem do mięsa na duże i płaskie kotlety. Każdy z nich obsyp solą i pieprzem. Odstaw na 15 minut.
Na plaster schabu nałóż plaster szynki i 2-3 kawałki ogórka przekrojonego na ćwiartki. Mięso zawiń w rolady. Możesz spiąć je wykałaczką, jeśli boisz się, że się rozwiną.
Roladki włóż na patelnię z rozgrzanym olejem. Smaż po około 3-4 minuty z każdej strony. Następnie na patelnię wlej szklankę bulionu, nakryj pokrywką i duś roladki przez około 30 minut na małym ogniu. W połowie duszenia obróć je na drugą stronę.
Po tym czasie roladki odłóż na talerz, a na patelni podsmaż cebulę pokrojoną w kostkę z włoszczyzną. Następnie resztę bulionu wymieszaj z śmietaną, sosem sojowym i łyżeczką mąki ziemniaczanej. Mieszankę wylej na patelnię, wymieszaj i całość gotuj jeszcze około 5 minut. Przypraw do smaku solą, pieprzem czarny i ziołowym. Dodaj również płaską majeranku. Roladki włóż z powrotem na patelnię.

Zostaw odpowiedź