Ciasta i desery

Ciasto Truskawkowy Obłoczek – biszkopt z masą serową, pianką i truskawkami

Truskawkowy Obłoczek to lekkie i efektowne ciasto warstwowe, które zachwyca wyglądem i smakiem. Na delikatnym kakaowym biszkopcie spoczywa kremowa masa serowa, a całość wieńczą soczyste truskawki zatopione w galaretce i puszysta pianka jogurtowa. Idealne ciasto na lato, rodzinne spotkania lub słodką chwilę relaksu – smakuje jak deser prosto z cukierni, a przygotujesz je bez większego wysiłku!

Składniki na Ciasto Truskawkowy Obłoczek:

Biszkopt kakaowy:

  • 4 jajka rozmiar L
  • 80 g mąki pszennej typ 450 lub 500
  • 80 g cukru
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao

 

Masa serowa:

  • 1 kg twarogu (może być z wiaderka)
  • 5 jajek rozmiar L
  • 50 g masła
  • 180 g cukru
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej (75 g)
  • 150 ml mleka

 

Galaretka truskawkowa:

  • 100 ml wody
  • 1 opakowanie galaretki truskawkowej
  • 500 g truskawek

Pianka:

  • 400 ml jogurtu greckiego
  • 2 opakowania galaretki truskawkowej
  • 200 ml wody

 

 

Dodatkowo:

opakowanie okrągłych biszkoptów (100 g)

2 łyżki wiórków kokosowych do posypania

 

 

Przygotowanie

Biszkopt kakaowy

Jajka (wyjęte wcześniej z lodówki, aby były w temperaturze pokojowej) wbij do miski i ubijaj na wysokich obrotach miksera na jasną i puszystą masę przez około 10 minut. Pod koniec ubijania dodaj cukier. Następnie, cały czas ubijając na mniejszych obrotach, dodaj przesianą mąkę wymieszaną z kakao i proszkiem do pieczenia. Masę wylej na blaszkę (25×30 cm), której dno jest wyłożone papierem do pieczenia. Włóż do piekarnika nagrzanego do 180 C. Piecz około 25 minut (do suchego patyczka) w trybie góra-dół. Przez pół godziny ciasto studź przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika, następnie wyjmij je i pozostaw do całkowitego ostygnięcia.

Masa serowa

W dość dużym garnku, na małym ogniu rozpuścić masło, następnie dodaj cukier i podgrzewaj przez chwilę, cały czas mieszając. Wciąż gotując na małym ogniu dodaj twaróg i jajka. Całość energicznie mieszaj np. rózgą kuchenną, aż powstanie jednolita masa bez grudek.

Mąkę ziemniaczaną wymieszaj z zimnym mlekiem i wlej do gorącej masy serowej. Masę znowu energicznie mieszaj, aż zacznie bulgotać i zgęstnieje.

Gorącą masę wylej na biszkopt, wyrównaj i odstaw na pół godziny. Po tym czasie na masie ułóż biszkopty, a blaszkę z ciastem odstaw do całkowitego wystudzenia.

Galaretka truskawkowa

Galaretkę rozpuść w 100 ml gorącej wody. Odstaw do wystudzenia. Truskawki umyj, oderwij im szypułki i zmiksuj blenderem na mus. Dodaj go do zimnej, ale jeszcze płynnej galaretki i wymieszaj. Odstaw, aż zacznie lekko tężeć.

Pianka jogurtowa

Galaretki rozpuść w 200 ml gorącej wody i odstaw do wystudzenia. Kiedy będzie zimna, ale jeszcze płynna, ubijaj na najwyższych obrotach miksera przez kilka minut, aż powstanie jasna pianka. Nie przerywając miksowania do pianki dodawaj po łyżce jogurtu greckiego. Ubijaj jeszcze chwilę, aż powstanie jednolita masa.

Złożenie ciasta

Kiedy masa serowa cąłkowicie ostygnie, galaretkę truskawkową wylej na biszkopty i odstaw na 15 minut do lodówki. Następnie na wierzch wyłóż piankę jogurtową, wyrównaj wierzch i posyp wiórkami kokosowymi. Ciasto odstaw do lodówki na kilka godzin.

Ciasto Truskawkowy Obłoczek – biszkopt z masą serową, pianką i truskawkami

Zobacz inne przepisy na ciasta z truskawkami:

Ciasto Wiosenny Zalotnik – truskawki i straciatella na biszkopcie

Grysikowiec truskawkowy – łatwe i pyszne ciasto bez pieczenia

Ciasto Bellissima Truskawkowa – pyszny deser bez pieczenia

Tort Pastelowy – leciutki, piankowy i bajeczny

Ekspresowe ciasto Łaciatek z truskawkami

Milena

Dzień dobry, nazywam się Milena Kierzkowska i prowadzę ten blog kulinarny od 2011 roku. Preferuję prostą, domową kuchnię i staram się, aby moje przepisy nie były zbyt skomplikowane i mógł je wykonać każdy, nawet nie mający pojęcia o gotowaniu.

Share
Published by
Milena

Recent Posts

Sałatka warstwowa z ryżem i wędzonym kurczakiem – kolorowa, sycąca i pyszna

Sałatka warstwowa z ryżem i wędzonym kurczakiem to danie, które nie tylko doskonale smakuje, ale…

2 dni ago

Ciasto Marzenka z wiśniami, kremem jogurtowym i polewą czekoladową

Ciasto Marzenka to elegancki i efektowny deser, który łączy w sobie delikatny biszkopt kakaowy i…

2 tygodnie ago

Słoikowy hit: ogórki z przecierem i cebulką

Te ogórki to prawdziwy słoikowy hit, który robi furorę co roku w mojej spiżarni. Są…

2 tygodnie ago

Sałatka Słoikowa od Teściowej – przepis na warzywa w delikatnej zalewie

Sałatka Słoikowa od Teściowej to sprawdzony przepis na domowe przetwory warzywne, który warto mieć w…

3 tygodnie ago

Burgery w Cieście Drożdżowym – domowe bułki z mięsnym farszem

Burgery w cieście drożdżowym to rewelacyjny pomysł na domowe bułki z pysznym, mięsnym nadzieniem. Są…

3 tygodnie ago

Gulaszowa z indykiem i batatami – prosty pomysł na obłędny w smaku obiad

Gulaszowa z indykiem i batatami to pyszne, rozgrzewające danie jednogarnkowe, które świetnie sprawdzi się na…

3 tygodnie ago