Ciasto Truskawkowy Obłoczek – biszkopt z masą serową, pianką i truskawkami
Truskawkowy Obłoczek to lekkie i efektowne ciasto warstwowe, które zachwyca wyglądem i smakiem. Na delikatnym kakaowym biszkopcie spoczywa kremowa masa serowa, a całość wieńczą soczyste truskawki zatopione w galaretce i puszysta pianka jogurtowa. Idealne ciasto na lato, rodzinne spotkania lub słodką chwilę relaksu – smakuje jak deser prosto z cukierni, a przygotujesz je bez większego wysiłku!
Biszkopt kakaowy:
Masa serowa:
Galaretka truskawkowa:
Pianka:
Dodatkowo:
opakowanie okrągłych biszkoptów (100 g)
2 łyżki wiórków kokosowych do posypania
Jajka (wyjęte wcześniej z lodówki, aby były w temperaturze pokojowej) wbij do miski i ubijaj na wysokich obrotach miksera na jasną i puszystą masę przez około 10 minut. Pod koniec ubijania dodaj cukier. Następnie, cały czas ubijając na mniejszych obrotach, dodaj przesianą mąkę wymieszaną z kakao i proszkiem do pieczenia. Masę wylej na blaszkę (25×30 cm), której dno jest wyłożone papierem do pieczenia. Włóż do piekarnika nagrzanego do 180 C. Piecz około 25 minut (do suchego patyczka) w trybie góra-dół. Przez pół godziny ciasto studź przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika, następnie wyjmij je i pozostaw do całkowitego ostygnięcia.
W dość dużym garnku, na małym ogniu rozpuścić masło, następnie dodaj cukier i podgrzewaj przez chwilę, cały czas mieszając. Wciąż gotując na małym ogniu dodaj twaróg i jajka. Całość energicznie mieszaj np. rózgą kuchenną, aż powstanie jednolita masa bez grudek.
Mąkę ziemniaczaną wymieszaj z zimnym mlekiem i wlej do gorącej masy serowej. Masę znowu energicznie mieszaj, aż zacznie bulgotać i zgęstnieje.
Gorącą masę wylej na biszkopt, wyrównaj i odstaw na pół godziny. Po tym czasie na masie ułóż biszkopty, a blaszkę z ciastem odstaw do całkowitego wystudzenia.
Galaretkę rozpuść w 100 ml gorącej wody. Odstaw do wystudzenia. Truskawki umyj, oderwij im szypułki i zmiksuj blenderem na mus. Dodaj go do zimnej, ale jeszcze płynnej galaretki i wymieszaj. Odstaw, aż zacznie lekko tężeć.
Galaretki rozpuść w 200 ml gorącej wody i odstaw do wystudzenia. Kiedy będzie zimna, ale jeszcze płynna, ubijaj na najwyższych obrotach miksera przez kilka minut, aż powstanie jasna pianka. Nie przerywając miksowania do pianki dodawaj po łyżce jogurtu greckiego. Ubijaj jeszcze chwilę, aż powstanie jednolita masa.
Kiedy masa serowa cąłkowicie ostygnie, galaretkę truskawkową wylej na biszkopty i odstaw na 15 minut do lodówki. Następnie na wierzch wyłóż piankę jogurtową, wyrównaj wierzch i posyp wiórkami kokosowymi. Ciasto odstaw do lodówki na kilka godzin.
Ciasto Wiosenny Zalotnik – truskawki i straciatella na biszkopcie
Sałatka warstwowa z ryżem i wędzonym kurczakiem to danie, które nie tylko doskonale smakuje, ale…
Ciasto Marzenka to elegancki i efektowny deser, który łączy w sobie delikatny biszkopt kakaowy i…
Te ogórki to prawdziwy słoikowy hit, który robi furorę co roku w mojej spiżarni. Są…
Sałatka Słoikowa od Teściowej to sprawdzony przepis na domowe przetwory warzywne, który warto mieć w…
Burgery w cieście drożdżowym to rewelacyjny pomysł na domowe bułki z pysznym, mięsnym nadzieniem. Są…
Gulaszowa z indykiem i batatami to pyszne, rozgrzewające danie jednogarnkowe, które świetnie sprawdzi się na…