Ciasto Sen Nocy Letniej - lekki krem jogurtowy z truskawkami i kakaowym biszkoptem
Ciasto Sen Nocy Letniej to prawdziwa uczta dla zmysłów – lekkie, puszyste i pełne letnich smaków. Kakaowy biszkopt przełożony delikatnym kremem na bazie jogurtu greckiego i mascarpone, a całość wieńczy galaretka z soczystymi truskawkami. To ciasto, które wygląda jak sen i smakuje jak lato – orzeźwiające, lekkie, a przy tym wystarczająco eleganckie, by zaserwować je na wyjątkowe okazje. Niezbyt słodkie, kremowe, z wyczuwalną owocową nutą – zachwyca nie tylko smakiem, ale też wyglądem.
Biszkopt kakaowy:
Krem jogurtowy:
Galaretka:
Dodatkowo: poncz do biszkoptu np. woda wymieszana z sokiem z cytryny lub nalewką truskawkową, ewentualnie dżem truskawkowy
Dzień przed planowanym przygotowaniem ciasta trzeba przygotować jogurt na krem. Na sitku, który opiera się na misce, rozłóż podwójnie złożoną gazę i wylej na nią jogurt. Całość nakryj pokrywką i odstaw do następnego dnia do lodówki.
Jajka (wyjęte wcześniej z lodówki, aby były w temperaturze pokojowej) wbij do miski i ubijaj na wysokich obrotach miksera na jasną i puszystą masę przez około 10 minut. Pod koniec ubijania dodaj cukier. Następnie, cały czas ubijając na mniejszych obrotach, dodaj przesianą mąkę wymieszaną z kakao i proszkiem do pieczenia. Masę wylej na blaszkę (25×30 cm), której dno jest wyłożone papierem do pieczenia. Włóż do piekarnika nagrzanego do 180 C. Piecz około 25 minut (do suchego patyczka) w trybie góra-dół. Przez pół godziny ciasto studź przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika, następnie wyjmij je i pozostaw do całkowitego ostygnięcia.
Ostudzony biszkopt przekrój na dwa równe blaty.
Żelatynę rozpuść w gorącej wodzie i odstaw do wystudzenia.
Jogurt wraz z serkiem mascarpone i cukrem pudrem zmiksuj robotem kuchennym na jednolitą masę. Cały czas miksując wlej cienką stróżką zimną, ale jeszcze płynną żelatynę. Krem odstaw na 10 minut do lodówki, aby nieco stężał.
W 750 ml gorącej wody rozpuść galaretki i odstaw do wystudzenia. Kiedy galaretka będzie zimna i zacznie tężeć, dodaj do niej umyte i pokrojone w kostkę truskawki i wymieszaj.
Oba blaty biszkoptu posmaruj dżemem lub nasącz ponczem. Spodni blat włóż do blaszki do pieczenia. Wyłóż na niego 3/4 kremu jogurtowego i nakryj drugim blatem. Resztę kremu jogurtowego rozmaruj na wierzchu biszkoptu. Wylej ostrożnie tężejącą galaretkę z owocami. Ciasto odłóż do lodówki przynajmniej na 3 godziny, a najlepiej na całą noc.
Karkówka w marynacie BBQ z piekarnika to pomysł na pyszne, domowe danie w amerykańskim stylu.…
Rolada z kurczaka nadziewana pieczarkami i papryką to danie, które łączy soczyste mięso i aromatyczny…
Masz ochotę na sernik, który zawsze wychodzi i robi wrażenie na gościach? Ten sernik łaciaty…
Kiełbasa zapiekana w jajku to pomysł na sycące i niezwykle proste danie, które przygotujesz bez…
Ciasto jogurtowe ze śliwkami to jeden z tych wypieków, które zawsze się udają i zachwycają…
Tosty z gofrownicy to szybki sposób na pyszne i sycące danie, które można przygotować zaledwie…