Ciasto Sen Nocy Letniej - lekki krem jogurtowy z truskawkami i kakaowym biszkoptem
Ciasto Sen Nocy Letniej to prawdziwa uczta dla zmysłów – lekkie, puszyste i pełne letnich smaków. Kakaowy biszkopt przełożony delikatnym kremem na bazie jogurtu greckiego i mascarpone, a całość wieńczy galaretka z soczystymi truskawkami. To ciasto, które wygląda jak sen i smakuje jak lato – orzeźwiające, lekkie, a przy tym wystarczająco eleganckie, by zaserwować je na wyjątkowe okazje. Niezbyt słodkie, kremowe, z wyczuwalną owocową nutą – zachwyca nie tylko smakiem, ale też wyglądem.
Biszkopt kakaowy:
Krem jogurtowy:
Galaretka:
Dodatkowo: poncz do biszkoptu np. woda wymieszana z sokiem z cytryny lub nalewką truskawkową, ewentualnie dżem truskawkowy
Dzień przed planowanym przygotowaniem ciasta trzeba przygotować jogurt na krem. Na sitku, który opiera się na misce, rozłóż podwójnie złożoną gazę i wylej na nią jogurt. Całość nakryj pokrywką i odstaw do następnego dnia do lodówki.
Jajka (wyjęte wcześniej z lodówki, aby były w temperaturze pokojowej) wbij do miski i ubijaj na wysokich obrotach miksera na jasną i puszystą masę przez około 10 minut. Pod koniec ubijania dodaj cukier. Następnie, cały czas ubijając na mniejszych obrotach, dodaj przesianą mąkę wymieszaną z kakao i proszkiem do pieczenia. Masę wylej na blaszkę (25×30 cm), której dno jest wyłożone papierem do pieczenia. Włóż do piekarnika nagrzanego do 180 C. Piecz około 25 minut (do suchego patyczka) w trybie góra-dół. Przez pół godziny ciasto studź przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika, następnie wyjmij je i pozostaw do całkowitego ostygnięcia.
Ostudzony biszkopt przekrój na dwa równe blaty.
Żelatynę rozpuść w gorącej wodzie i odstaw do wystudzenia.
Jogurt wraz z serkiem mascarpone i cukrem pudrem zmiksuj robotem kuchennym na jednolitą masę. Cały czas miksując wlej cienką stróżką zimną, ale jeszcze płynną żelatynę. Krem odstaw na 10 minut do lodówki, aby nieco stężał.
W 750 ml gorącej wody rozpuść galaretki i odstaw do wystudzenia. Kiedy galaretka będzie zimna i zacznie tężeć, dodaj do niej umyte i pokrojone w kostkę truskawki i wymieszaj.
Oba blaty biszkoptu posmaruj dżemem lub nasącz ponczem. Spodni blat włóż do blaszki do pieczenia. Wyłóż na niego 3/4 kremu jogurtowego i nakryj drugim blatem. Resztę kremu jogurtowego rozmaruj na wierzchu biszkoptu. Wylej ostrożnie tężejącą galaretkę z owocami. Ciasto odłóż do lodówki przynajmniej na 3 godziny, a najlepiej na całą noc.
Sałatka warstwowa z ryżem i wędzonym kurczakiem to danie, które nie tylko doskonale smakuje, ale…
Ciasto Marzenka to elegancki i efektowny deser, który łączy w sobie delikatny biszkopt kakaowy i…
Te ogórki to prawdziwy słoikowy hit, który robi furorę co roku w mojej spiżarni. Są…
Sałatka Słoikowa od Teściowej to sprawdzony przepis na domowe przetwory warzywne, który warto mieć w…
Burgery w cieście drożdżowym to rewelacyjny pomysł na domowe bułki z pysznym, mięsnym nadzieniem. Są…
Gulaszowa z indykiem i batatami to pyszne, rozgrzewające danie jednogarnkowe, które świetnie sprawdzi się na…