Ciasta i desery

Ciasto Marzenka z wiśniami, kremem jogurtowym i polewą czekoladową

Ciasto Marzenka to elegancki i efektowny deser, który łączy w sobie delikatny biszkopt kakaowy i jasny z aksamitnym kremem jogurtowym z mascarpone. Soczyste wiśnie w galaretce dodają orzeźwiającego smaku, a czekoladowa polewa sprawia, że całość wygląda jak z najlepszej cukierni. Ten wypiek doskonale sprawdzi się na święta, rodzinne uroczystości i spotkania przy kawie. Jego przygotowanie jest prostsze, niż myślisz, a efekt wizualny i smakowy zachwyci każdego gościa.

Ciasto Marzenka z wiśniami, kremem jogurtowym i polewą czekoladową

Składniki na Ciasto Marzenka:

Biszkopt kakaowy:

  • 5 jajek rozmiar L
  • 120 g mąki pszennej typ 450 lub pełnoziarnistej (około 3/4 szklanki)
  • 100 g cukru (pół szklanki)
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao

 

Biszkopt jasny:

  • 3 jajka rozmiar L
  • 75 g mąki pszennej typ 450 lub 500 (5 kopiastych łyżki)
  • 60 g cukru (1/3 szklanki)
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia

 

Krem:

  • 200 g śmietany 30%
  • 250 mascarpone
  • 200 g jogurtu naturalnego gęstego
  • opakowanie galaretki cytrynowej
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 120 ml wody

 

Wiśnie w galaretce:

  • 500 g wydrylowanych wiśni
  • 2 opakowania galaretki wiśniowej
  • 600 ml wody

 

Polewa czekoladowa:

  • łyżeczka żelatyny
  • 80 ml wody
  • 5 łyżek kakao
  • łyżka cukru
  • łyżka masła
  • 3 łyżki mleka

 

Przygotowanie

Biszkopt (jasny)

Jajka (wyjęte wcześniej z lodówki, aby były w temperaturze pokojowej) wbij do miski i ubijaj na wysokich obrotach miksera na jasną i puszystą masę przez około 10 minut. Pod koniec ubijania dodaj cukier. Następnie, cały czas ubijając na mniejszych obrotach, dodaj przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Masę wylej na blaszkę (25×25 cm), której dno jest wyłożone papierem do pieczenia. Włóż do piekarnika nagrzanego do 180 C. Piecz około 25 minut (do suchego patyczka) w trybie góra-dół. Przez 15 minut ciasto studź przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika, następnie wyjmij je i pozostaw do całkowitego ostygnięcia.

Tak samo upiecz biszkopt kakaowy, z tą różnicą, że mąkę wymieszaj z proszkiem i kakao, a po przestygnięciu przekrój go na dwa równe blaty.

Wiśnie w galaretce

W 600 ml gorącej wody rozpuść galaretki i odstaw do wystudzenia. Kiedy galaretka będzie zimna i zacznie tężeć, dodaj do niej wiśnie i wymieszaj. Następnie, całość wylej na ostudzony blat biszkoptu kakowego. Ciasto odłóż do lodówki na pół godziny.

Krem

Galaretkę rozpuść w 120 ml gorącej wody i odstaw do wystudzenia. Zimną śmietanę prosto z lodówki ubij na najwyższych obrotach miksera na sztywno. Do ubitej śmietany dodawaj po łyżce mascarpone, jogurtu i cukru pudru (cały czas ubijając), następnie wlej cienką stróżką zimną, ale jeszcze płynną galaretkę. Miksuj na mniejszych obrotach do połączenia się składników.

Polewa czekoladowa

Żelatynę rozpuść w zimnej wodzie i odstaw na 10 minut, aby napęczniała. W roldelku rozpuść masło z cukrem, kakao i mlekiem. Kiedy masa będzie jednolita, zdejmij ją z ognia, dodaj żelatynę i wymieszaj. Polewę odstaw, aż wystygnie i zacznie tężeć.

Złożenie ciasta

Biszkopt z galaretką wyjmij z lodówki. Na stężałej galaretce rozsmaruj cienką warstwę kremu i nakryj ją jasnym biszkoptem. Następnie, na biszkopcie rozsmaruj resztę kremu i nakryj biszkoptem kakakowym. Na wierzchu rozsmaruj polewę czekoladową. Ciasto włóż z powrotem do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.

Ciasto Marzenka z wiśniami, kremem jogurtowym i polewą czekoladową

Zobacz inne przepisy na efektowne ciasta:

Ciasto Kawowy Słonecznikowiec – poznaj przepis na pyszny deser

Ukraińskie ciasto Vyshyvanka – pyszne, warstwowe, bogate w smaki

Ciasto Podchmielony Wujcio – biszkopt z kremem adwokatowym

Tort Bezowy z bitą śmietaną – przepis na pyszny i efektowny deser

Ciasto Zielone Jabłuszko – pyszny i orzeźwiający wypiek

Milena

Dzień dobry, nazywam się Milena Kierzkowska i prowadzę ten blog kulinarny od 2011 roku. Preferuję prostą, domową kuchnię i staram się, aby moje przepisy nie były zbyt skomplikowane i mógł je wykonać każdy, nawet nie mający pojęcia o gotowaniu.

Share
Published by
Milena

Recent Posts

Karkówka w marynacie BBQ z piekarnika – soczysta i aromatyczna

Karkówka w marynacie BBQ z piekarnika to pomysł na pyszne, domowe danie w amerykańskim stylu.…

10 godzin ago

Rolada z kurczaka nadziewana pieczarkami i papryką – prosty przepis krok po kroku

Rolada z kurczaka nadziewana pieczarkami i papryką to danie, które łączy soczyste mięso i aromatyczny…

5 dni ago

Sernik łaciaty z ciastem czekoladowym – zawsze się udaje

Masz ochotę na sernik, który zawsze wychodzi i robi wrażenie na gościach? Ten sernik łaciaty…

1 tydzień ago

Kiełbasa zapiekana w jajku z warzywami – prosty przepis z piekarnika

Kiełbasa zapiekana w jajku to pomysł na sycące i niezwykle proste danie, które przygotujesz bez…

1 tydzień ago

Ciasto jogurtowe ze śliwkami – puszyste, wilgotne i mięciutkie

Ciasto jogurtowe ze śliwkami to jeden z tych wypieków, które zawsze się udają i zachwycają…

2 tygodnie ago

Tosty z gofrownicy – chrupiące i szybkie w przygotowaniu

Tosty z gofrownicy to szybki sposób na pyszne i sycące danie, które można przygotować zaledwie…

3 tygodnie ago