Pyszne ciasto z masą budyniową na herbatnikach.
Składniki:
- ok 300 g herbatników
 - puszka brzoskwiń
 - 150 g wiórek kokosowych
 - 2 łyżki masła
 - łyżka cukru
 
Masa budyniowa:
- 1 l mleka
 - 2 budynie waniliowe lub śmietankowe
 - 2 łyżki mąki pszennej
 - łyżka mąki ziemniaczanej
 - pół szklanki cukru
 - 200 g masła
 - sok z jednej cytryny
 
Przygotowanie
W 2/3 szklanki mleka rozpuszczamy budynie, mąkę ziemniaczaną i pszenną. Resztę mleka zagotowujemy z cukrem. Kiedy mleko już się gotuje, wlewamy masę budyniową i gotujemy jeszcze przez około 5 minut, cały czas mieszając aż masa zgęstnieje. Odstawiamy ją do całkowitego wystudzenia. Brzoskwinie kroimy w kostkę. Masło miksujemy, dodając do niego po łyżce masy budyniowej. Wlewamy sok z cytryny. Następnie dodajemy brzoskwinie i mieszamy. Na dnie blaszki układamy herbatniki (moja blaszka ma wymiary ok 24x20cm). Wykładamy na herbatniki 2/3 masy budyniowej, układamy kolejną warstwę herbatników i na nich rozsmarowujemy resztę masy. 2 łyżki masła rozpuszczamy na patelni, dodajemy cukier i wiórki kokosowe. Prażymy przez chwilę i odstawiamy do wystygnięcia. Zimnymi wiórkami kokosowymi posypujemy wierzch ciasta. Odstawiamy do lodówki na około 8 godzin.












Zostaw odpowiedź