Szybki przepis na pyszny i aromatyczny obiad, czyli makaron w sosie śmietanowym z boczniakami.
Składniki:
- pół paczki makaronu penne albo innego ulubionego
 - 250 g boczniaków
 - duża cebula
 - 180 g śmietany 30%
 - mały pęczek koperku (niekoniecznie)
 - 2 ząbki czosnku
 - pieprz, sól
 - olej
 
Przygotowanie
Makaron gotujemy do miękkości w osolonej wodzie i odcedzamy. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni, następnie dodajemy pokrojone w paski boczniaki i dalej smażymy. Kiedy boczniaki zmiękną dodajemy śmietanę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dusimy do momentu aż śmietana zgęstnieje, dodajemy przyprawy i posiekany koperek. Ugotowany makaron wrzucamy do sosu, mieszamy i dusimy jeszcze chwilę.












Zostaw odpowiedź