Łopatka pieczona w kapuście

Przepis na smaczny obiad – wieprzowina zapiekanka z kapustą kiszoną i ziemniakami.

Składniki:

  • 4 plastry łopatki wieprzowej (albo karkówki czy szynki)
  • 500 g kapusty kiszonek
  • 2 średnie marchewki
  • 7-8 średnich ziemniaków
  • łyżka majeranku
  • 100 g koncentratu pomidorowego
  • pieprz, sól, papryka ostra
  • olej do smażenia

Przygotowanie
Łopatkę oprószamy solą i pieprzem i podsmażamy na rozgrzanym oleju z obu stron. Kapustę kiszoną płuczemy, wkładamy do garnka, zalewamy wodą, dodajemy sól i startą na tarce marchewkę. Gotujemy do miękkości i odcedzamy. Ziemniaki obieramy i kroimy na kawałki. Na dnie naczynia żaroodpornego układamy mięso i ziemniaki. Kapustę mieszamy z koncentratem pomidorowym, 1/3 szklanki wody i przyprawami. Wykładamy ją na mięso i ziemniaki. Naczynie przykrywamy, wkładamy do piekarnika i zapiekamy około godzinę w temp 180 C.

mieso_kapusta

Print Friendly, PDF & Email