Kuleczki chlebowe z boczkiem i serem

Przepis na ciekawą i tanią przekąskę. Kuleczki najlepiej smakują na zimno z sosem czosnkowym.

Składniki:

  • 6 kromek chleba (może być czerstwy
  • pół szklanki mleka
  • 2 jajka
  • 6 czubatych łyżek mąki
  • 150 g żółtego sera
  • 200 g boczku wędzonego
  • oregano, sól, pieprz, papryka ostra
  • szczypta soli

Przygotowanie
Chleb kroimy w kostkę, zalewamy mlekiem i wbijamy jajka. Odstawiamy na chwilę, następnie miksujemy blenderem, albo rozgniatamy widelcem. Dodajemy przyprawy, mąkę, boczek pokrojony w drobną kostkę i ser starty na tarce. Mieszamy dokładnie, jeśli masa jest zbyt luźna, dodajemy mąkę. Formujemy kuleczki wielkości małej mandarynki. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok 30 min w temp 180 C.

chleb_kuleczki

Print Friendly, PDF & Email