Ryba pod porową kołderką

Przepis na filet z ryby zapiekany z porem i śmietaną. Pyszne urozmaicenie bezmięsnego obiadu.

Składniki:

  • 2-3 filety ulubionej ryby
  • biała część pora
  • 180 ml śmietany 18%
  • 100 g sera
  • suszona lub świeża posiekana natka pietruszki
  • 3 łyżeczki soku z cytryny
  • sól, pieprz

Przygotowanie
Rybę dzielimy na porcje, oprószamy solą, pieprzem i skrapiamy sokiem z cytryny. Następnie układamy ją w naczyniu żaroodpornym.
Pora kroimy w półplasterki i podsmażamy na oleju lub maśle. Odstawiamy do przestudzenia (zostawiam go na papierowym ręczniku, aby odsączyć tłuszcz). Śmietanę, starty ser, pora i pietruszkę mieszamy ze sobą. Taką masę wykładamy na kawałki ryby. Zapiekamy bez przykrycia około 20-25 minut w temp 180 C.

ryba_por

Print Friendly, PDF & Email