Ostatnio modne są nuggetsy z kurczaka i nic dziwnego, ponieważ są bardzo smaczne! Nuggetsy w panierce z płatków kukurydzianych podałam do obiadu, z frytkami i mizerią, ale mogą również służyć jako przekąska imprezowa z sosem czosnkowym, pomidorowym czy tzatziki. Smakują pysznie zarówno na ciepło, jak i na zimno.
Składniki na nuggetsy z kurczaka:
- 2 piersi z kurczaka
- 100 g płatków kukurydzianych
- 1/2 szklanki mleka
- jajko
- 1/2 szklanki bułki tartej
- sól i pieprz
- olej
Przygotowanie
Pierś z kurczaka kroimy w kostkę. Jajko z mlekiem, solą i pieprzem roztrzepujemy w miseczce. Płatki kukurydziane rozgniatamy w woreczku za pomocą wałka lub tłuczka i mieszamy z bułką tartą. Kawałki kurczaka wkładamy do mleka i odstawiamy na ok 10 min, następnie kurczaka panierujemy w płatkach kukurydzianych i bułce. Smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor.
Ja jestem zbyt leniwa na to..dlatego wybieram kupne.Probowalm juz chyba wszystko.Ale najlepsze sa te Lidlowskie mrozone.Jak ktos sie boi sprawdzac to teraz sie oplaca bo sa za 12 zeta,wieeeeeelka paka.