Nuggetsy z kurczaka

Nuggetsy z kurczaka
Nuggetsy z kurczaka

Ostatnio modne są nuggetsy z kurczaka i nic dziwnego, ponieważ są bardzo smaczne! Nuggetsy w panierce z płatków kukurydzianych podałam do obiadu, z frytkami i mizerią, ale mogą również służyć jako przekąska imprezowa z sosem czosnkowym, pomidorowym czy tzatziki. Smakują pysznie zarówno na ciepło, jak i na zimno.

 Składniki na nuggetsy z kurczaka:

  • 2 piersi z kurczaka
  • 100 g płatków kukurydzianych
  • 1/2 szklanki mleka
  • jajko
  • 1/2 szklanki bułki tartej
  • sól i pieprz
  • olej

Przygotowanie

Pierś z kurczaka kroimy w kostkę. Jajko z mlekiem, solą i pieprzem roztrzepujemy w miseczce. Płatki kukurydziane rozgniatamy w woreczku za pomocą wałka lub tłuczka i mieszamy z bułką tartą. Kawałki kurczaka wkładamy do mleka i odstawiamy na ok 10 min, następnie kurczaka panierujemy w płatkach kukurydzianych i bułce. Smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor.

Nuggetsy z kurczaka
Nuggetsy z kurczaka