Zapiekanka z rybą, ziemniakami i brokułem nie dość, że jest zdrowa, to jeszcze bardzo smaczna. Jest świetnym pomysłem na sycący, bezmięsny obiad dla całej rodziny, a także dobrym sposobem na przemycenie ryby do codziennego menu, nawet jeśli nie wzbudza ona entuzjazmu w naszej rodzinie. Zapiekanka nie jest trudna do zrobienia, choć może nieco pracochłonna. Polecam, bo efekt końcowy z pewnością wynagrodzi ten niewielki trud!
Składniki na zapiekankę z rybą:
- 6-7 sporych ziemniaków
- około 400 g filetów rybnych (moje ulubione to miruna i dorsz)
- mały brokuł
- por
- 200 ml śmietany 18%
- jajko
- około 150-200 g sera żółtego
- papryka ostra, przyprawa suszone pomidory, sól i pieprz
Przygotowanie
Ziemniaki gotujemy w mundurkach tak, aby były miękkie, ale nierozpadające się. Następnie studzimy je, obieramy ze skórki i kroimy w plastry. Brokuła dzielimy na różyczki i gotujemy w osolonej wodzie na półtwardo. Filety kroimy na mniejsze kawałki, oprószamy solą i pieprzem (można też skropić sokiem z cytryny). Pora kroimy w plasterki i podsmażamy na patelni. Śmietanę, jajko, starty na tarce ser żółty i przyprawy mieszamy ze sobą. Na dnie naczynia żaroodpornego układamy kolejno: połowę ziemniaków, podsmażonego pora, kawałki ryby, drugą połowę ziemniaków i brokuła. Całość polewamy sosem śmietanowym. Zapiekankę pieczemy pod przykryciem w piekarniku nagrzanym do 180 C przez ok. 20 min.
Zostaw odpowiedź