Amoniaczki – przepis na domowe ciasteczka
Amoniaczki to smaczne domowe ciasteczka, które można przygotować na święta, czy każdą inną okazję. Są łatwe, szybkie do zrobienia i powstają z kilku prostych składników. Wychodzą puchate i mięciutkie, a do ich przygotowania nie potrzeba dużych zdolności kulinarnych.
Masło i jajko powinno być w temperaturze pokojowej. Do miski przekładamy mąkę, cukier i amoniak. Składniki mieszamy łyżką ze sobą. Dodajemy masło, śmietanę oraz żółtko jajka. Wyrabiamy ręką lub za pomocą robota z hakiem na jednolite ciasto. Zawijamy je w folię aluminiową i odstawiamy do lodówki przynajmniej na godzinę. Po tym czasie ciasto wykładamy na obsypaną mąką stolnicę i rozwałkowujemy na dość cienki placek, grubości 4-5 mm. Szklanką o średnicy około 7 cm wycinamy koła. Można też użyć dowolnych innych foremek do ciasteczek. Ciastka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w niewielkich odstępach. Smarujemy roztrzepanym widelcem białkiem. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy przez około 20 minut, aż nabiorą lekko złotego koloru. Po upieczeniu wyjmujemy z piekarnika i pozostawiamy do przestygnięcia. Następnie obsypujemy je cukrem pudrem.
Sałatka warstwowa z ryżem i wędzonym kurczakiem to danie, które nie tylko doskonale smakuje, ale…
Ciasto Marzenka to elegancki i efektowny deser, który łączy w sobie delikatny biszkopt kakaowy i…
Te ogórki to prawdziwy słoikowy hit, który robi furorę co roku w mojej spiżarni. Są…
Sałatka Słoikowa od Teściowej to sprawdzony przepis na domowe przetwory warzywne, który warto mieć w…
Burgery w cieście drożdżowym to rewelacyjny pomysł na domowe bułki z pysznym, mięsnym nadzieniem. Są…
Gulaszowa z indykiem i batatami to pyszne, rozgrzewające danie jednogarnkowe, które świetnie sprawdzi się na…
View Comments
Moja babcia często je robi i zawsze smakują :)