Amoniaczki – przepis na domowe ciasteczka
Amoniaczki to smaczne domowe ciasteczka, które można przygotować na święta, czy każdą inną okazję. Są łatwe, szybkie do zrobienia i powstają z kilku prostych składników. Wychodzą puchate i mięciutkie, a do ich przygotowania nie potrzeba dużych zdolności kulinarnych.
Masło i jajko powinno być w temperaturze pokojowej. Do miski przekładamy mąkę, cukier i amoniak. Składniki mieszamy łyżką ze sobą. Dodajemy masło, śmietanę oraz żółtko jajka. Wyrabiamy ręką lub za pomocą robota z hakiem na jednolite ciasto. Zawijamy je w folię aluminiową i odstawiamy do lodówki przynajmniej na godzinę. Po tym czasie ciasto wykładamy na obsypaną mąką stolnicę i rozwałkowujemy na dość cienki placek, grubości 4-5 mm. Szklanką o średnicy około 7 cm wycinamy koła. Można też użyć dowolnych innych foremek do ciasteczek. Ciastka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w niewielkich odstępach. Smarujemy roztrzepanym widelcem białkiem. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy przez około 20 minut, aż nabiorą lekko złotego koloru. Po upieczeniu wyjmujemy z piekarnika i pozostawiamy do przestygnięcia. Następnie obsypujemy je cukrem pudrem.
Karkówka w marynacie BBQ z piekarnika to pomysł na pyszne, domowe danie w amerykańskim stylu.…
Rolada z kurczaka nadziewana pieczarkami i papryką to danie, które łączy soczyste mięso i aromatyczny…
Masz ochotę na sernik, który zawsze wychodzi i robi wrażenie na gościach? Ten sernik łaciaty…
Kiełbasa zapiekana w jajku to pomysł na sycące i niezwykle proste danie, które przygotujesz bez…
Ciasto jogurtowe ze śliwkami to jeden z tych wypieków, które zawsze się udają i zachwycają…
Tosty z gofrownicy to szybki sposób na pyszne i sycące danie, które można przygotować zaledwie…
View Comments
Moja babcia często je robi i zawsze smakują :)