Uwielbiam mięsa na słodko, tym razem ugotowałam pysznego kurczaka z ananasem. Podajemy go z ryżem.
SKŁADNIKI:
- 2 piersi z kurczaka
- cebula
- 350g ananasa z puszki
- marchew
- papryka czerwona
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 3 łyżki kwasku cytrynowego
- łyżka miodu
- sól
- pieprz
PRZYGOTOWANIE:
Kurczaka kroimy na kawałki. Z syropu z ananasa, kwasku, miodu i koncentratu robimy marynatę. Maczamy w nim kurczaka i doprawiamy solą i pieprzem. Cebulę kroimy w kostkę, podsmażamy na oleju z pokrojoną w słupki marchew. Dodajemy paprykę i ananasa, pokrojone w kostkę. Podsmażamy kilka minut. Na drugiej patelni smażymy odcedzonego kurczaka i przekładamy do warzyw. Warzywa zalewamy pozostałą marynatą z kurczaka i pozostawiamy na gazie jeszcze przez kilka minut.
mmm wygląda bardzo aiecytznpe ja tez często robię dania szybkie i nieskomplikowane 🙂 ale ja chyba bardziej z lenistwa :)Takiego kurczaczka chętnie bym zjadła ostatnio mięsko u mnie rzadko gości gdyż mąż go nie jada Pozdrawiamps. piekne koraliki filcowe :))))
eee… czy te 3 łyżki kwasku cytrynowego to aby nie przesada? wyszło kwaśne jak diabli :/