Przepyszne muffinki, które zawsze świetnie smakują i nigdy nie opadają 🙂
Składniki: (ok. 21 muffinek)
- 250g mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- pół łyżeczki sody
- 175g cukru
- 2 łyżki kakao
- 150g groszku czekoladowego lub 1,5 tabliczki gorzkiej czekolady
- 250ml mleka
- łyżeczka esencji wanilii lub aromat waniliowy
- 1 jajko
Przygotowanie:
Suche składniki wymieszać w misce, mokre składniki razem dokładnie połączyć. Mokre wlać do suchych. Parę razy niedbale wymieszać – płyn musi połączyć się z suchą masą. Ciasto ma być jak najbardziej grudowate. Wtedy muffinki są puszyste.
Powstałą masę nakładamy do papierowych papilotek do 2/3 ich wysokości. Wkładamy je do nagrzanego piekarnika. Pieczemy 20 minut w temperaturze 200 stopni Celsjusza.
pysznie wyglądają!