Ratatouille z mięsem mielonym to przepyszny gulasz z dużą ilością warzyw. Potrawa jest niezwykle aromatyczna i bogata w smaku. Mięso, sos pomidorowy i warzywa, które kojarzą się z końcem lata: papryka, cukinia i bakłażan, tworzą wyjątkową kompozycję.
Ten przepis to wariacja na temat klasycznej francuskiej potrawy ratatouille (ratatuj), którą przygotowuje się bez mięsa, a jej bazą jest cukinia, bakłażan, pomidory i papryka. Mój mąż jednak nie jest wielkim fanem ani cukinii ani potraw jarskich, więc postanowiłam go uszczęśliwić i dodałam mięso mielone.
Składniki na ratatouille z mięsem mielonym:
- 2 średnie cukinie
- 2 cebule
- 4 ząbki czosnku
- bakłażan
- 3 papryki czerwone
- 500 g mięsa mielonego (dałam wieprzowe)
- 500 ml passaty pomidorowej
- pieprz, sól, zioła prowansalskie, bazylia
Przygotowanie
Bakłażana kroimy w plastry, obsypujemy solą i odstawiamy na około 10 minut. Mięso mielone smażymy na oleju rzepakowym, następnie dodajemy do niego drobno posiekany czosnek i cebulę. Po jakiś 7-8 minutach dodajemy paprykę pokrojoną w paski. Całość smażymy jeszcze kilka minut, aż papryka zmięknie, po czym wszystkie składniki z patelni przekładamy do garnka.
Plastry bakłażana płuczmy z soli i kroimy w ćwiartki, podobnie kroimy cukinię. Warzywa wrzucamy do garnka, dodajemy passatę pomidorową i przyprawy. Potrawę dusimy na wolnym ogniu przez około 15-20 minut, aż wszystkie warzywa zmiękną.
Zobacz przepisy na inne potrawy z cukinią:
Najprostsze Placki Z Cukinii
Najlepszy Pasztet Z Cukinii
Spaghetti Z Cukinii Z Kurczakiem
Bigos Z Cukinii
Jesienna Zupa Krem Z Marchewki I Cukinii
Kotleciki Warzywne Z Cukinii I Marchewki (29 Kcal)
Zostaw odpowiedź