Ratatouille z mięsem mielonym
Ratatouille z mięsem mielonym to przepyszny gulasz z dużą ilością warzyw. Potrawa jest niezwykle aromatyczna i bogata w smaku. Mięso, sos pomidorowy i warzywa, które kojarzą się z końcem lata: papryka, cukinia i bakłażan, tworzą wyjątkową kompozycję.
Ten przepis to wariacja na temat klasycznej francuskiej potrawy ratatouille (ratatuj), którą przygotowuje się bez mięsa, a jej bazą jest cukinia, bakłażan, pomidory i papryka. Mój mąż jednak nie jest wielkim fanem ani cukinii ani potraw jarskich, więc postanowiłam go uszczęśliwić i dodałam mięso mielone.
Bakłażana kroimy w plastry, obsypujemy solą i odstawiamy na około 10 minut. Mięso mielone smażymy na oleju rzepakowym, następnie dodajemy do niego drobno posiekany czosnek i cebulę. Po jakiś 7-8 minutach dodajemy paprykę pokrojoną w paski. Całość smażymy jeszcze kilka minut, aż papryka zmięknie, po czym wszystkie składniki z patelni przekładamy do garnka.
Plastry bakłażana płuczmy z soli i kroimy w ćwiartki, podobnie kroimy cukinię. Warzywa wrzucamy do garnka, dodajemy passatę pomidorową i przyprawy. Potrawę dusimy na wolnym ogniu przez około 15-20 minut, aż wszystkie warzywa zmiękną.
Curry z kurczakiem i szpinakiem to prosty, szybki i bardzo smaczny obiad, który przygotujesz praktycznie…
Duo Chmurka – szybka pianka jogurtowa to prosty, lekki i efektowny deser, który przygotujesz bez…
Swojska patelnia z kiełbasą i pieczarkami to idealny pomysł na ciepły, domowy posiłek, który przygotujesz…
Sałatka Meksykańska z Kabanosem i Ananasem to idealna propozycja dla tych, którzy lubią połączenie słodkości…
Ciasto Złota Jabłonka to delikatny biszkopt z jabłkami, przełożony lekkim kremem orzechowym i ozdobiony puszystą…
Tortilla śniadaniowa z jajkiem to pomysł na ciepłe, sycące i ekspresowe śniadanie, które zrobisz w…