Sałatka z selerem, kukurydzą i jajkiem to proste danie, które powstaje tylko z kilku niewyszukanych składników, ale smakuje bardzo dobrze. Świetnie sprawdzi się jako dodatek do pieczonego mięsa, kanapek czy jako samodzielne danie. Z powodzeniem też można ją wziąć ze sobą do pracy czy szkoły.
Sałatka jest lekko słodka i chrupiąca za sprawą jabłek i kukurydzy, a kwaśne ogórki i seler równoważą jej smak. Robi się ją bardzo szybko, wystarczy ugotować jajka, a w międzyczasie pokroić kilka innych składników. Zazwyczaj do tego typu sałatek dodaje się ananasa, ale jabłko też bardzo dobrze tutaj pasuje.
Składniki na sałatkę z selerem, kukurydzą i jajkiem:
- słoik selera konserwowanego
- puszka kukurydzy
- 2 średnie jabłka, albo jedno duże
- 4 ogórki konserwowe
- 4 jajka
- 2 łyżki majonezu
- sól, pieprz
Przygotowanie
Jajka gotujemy na twardo, studzimy, obieramy i kroimy w kostkę. Selera i kukurydzę odcedzamy z zalewy. Nitki selera kroimy na mniejsze kawałki. Ogórki kroimy w kostkę. Jabłko obieramy, przekrawamy na ćwiartki, odkrawamy gniazdo nasienne i kroimy w kostkę. Wszystkie składniki przekładamy do jednej miski. Dodajemy majonez i doprawiamy solą i pieprzem. Wszystko dokładnie mieszamy ze sobą. Sałatkę odstawiamy na godzinę do lodówki.
Zobacz inne przepisy na sałatki z selerem konserwowym:
Sałatka z wędzonym kurczakiem i marynowanymi pieczarkami
Szybka sałatka z selerem konserwowym i kukurydzą
Sałatka Królewska z ananasem i kurczakiem
Surówka z selerem konserwowym i marchewką
Sałatka śledziowa z selerem konserwowym
Pyszna wersja, robię nieco podobną 🙂
uwielbiam takie sałatki!
kuchnia-domowa-ani.blogspot.com
wygląda bardzo smacznie, pomimo tego selera polubiłam taką sałatkę.