Tortilla z warzywami i fetą
Tortilla z warzywami i fetą to pyszna przekąska, którą można przygotować na kolację, lunch do pracy czy jako przekąskę na imprezie. Jest lekka i kolorowa. Jeśli korzystacie z gotowych placków, to robi się ją błyskawicznie.
Placki (około 6 sztuk o średnicy 24 cm):
Farsz:
Do przygotowania potrawy można użyć gotowych placków kupionych w sklepie, wtedy pomijamy ten krok. Jeśli przygotowujemy samodzielnie placki, rozpoczynamy od przełożenia mąki do miski, dodajemy olej, sól i wodę. Ręką, albo za pomocą robota z hakiem wyrabiamy ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne. Ciasto nakrywamy folią lub ściereczką i odstawiamy na 20 minut. Po tym czasie dzielimy je na 6 kulek i każdą z nich rozwałkowujemy na koło o średnicy około 24 cm. Placki smażymy na rozgrzanej suchej patelni po około 1,5 minuty z każdej strony. Gotowe placki układamy w stosik na talerzu, który nakrywamy miską czy pokrywką. Tortille najlepiej zawijać od razu po przygotowaniu, natomiast jeśli planujemy je zawinąć po kilku godzinach to najlepiej po smażeniu włożyć je do woreczka strunowego, zachowają wtedy elastyczność. Innym rozwiązaniem jest ponowne podgrzanie ich przed zawinięciem.
Przygotowujemy farsz. Fetę kroimy w kostkę, pomidory w ósemki, paprykę w paski, oliwki i ogórki w plastry. Wszystkie składniki przekładamy do jednej miski, polewamy oliwą i sokiem z cytryny. Posypujemy przyprawami i mieszamy delikatnie ze sobą.
Farsz układamy na plackach tortilli i zwijamy ją w rulon lub w koperty. Placki można podgrzać przed zwinięciem lub grillować już po nałożeniu farszu.
Sałatka warstwowa z ryżem i wędzonym kurczakiem to danie, które nie tylko doskonale smakuje, ale…
Ciasto Marzenka to elegancki i efektowny deser, który łączy w sobie delikatny biszkopt kakaowy i…
Te ogórki to prawdziwy słoikowy hit, który robi furorę co roku w mojej spiżarni. Są…
Sałatka Słoikowa od Teściowej to sprawdzony przepis na domowe przetwory warzywne, który warto mieć w…
Burgery w cieście drożdżowym to rewelacyjny pomysł na domowe bułki z pysznym, mięsnym nadzieniem. Są…
Gulaszowa z indykiem i batatami to pyszne, rozgrzewające danie jednogarnkowe, które świetnie sprawdzi się na…
View Comments
Aż nabrałem ochoty na jedzenie i gotowanie :)