Przekąski

Tortilla z warzywami i fetą

Tortilla z warzywami i fetą to pyszna przekąska, którą można przygotować na kolację, lunch do pracy czy jako przekąskę na imprezie. Jest lekka i kolorowa. Jeśli korzystacie z gotowych placków, to robi się ją błyskawicznie.

Składniki na tortillę z warzywami i fetą:

Placki (około 6 sztuk o średnicy 24 cm):

    • 300 g mąki pszennej tortowej
    • 140 ml gorącej wody
    • łyżka oleju
    • płaska łyżeczka soli

 

Farsz:

  • 200 g sera feta
  • 50 g roszponki lub rukoli
  • 2 pomidory
  • 3 ogórki konserwowe
  • garść oliwek zielonych
  • pół papryki
  • łyżka oliwy z oliwek
  • łyżka soku z cytryny
  • sól, pieprz

 

Przygotowanie

Do przygotowania potrawy można użyć gotowych placków kupionych w sklepie, wtedy pomijamy ten krok. Jeśli przygotowujemy samodzielnie placki, rozpoczynamy od przełożenia mąki do miski, dodajemy olej, sól i wodę. Ręką, albo za pomocą robota z hakiem wyrabiamy ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne. Ciasto nakrywamy folią lub ściereczką i odstawiamy na 20 minut. Po tym czasie dzielimy je na 6 kulek i każdą z nich rozwałkowujemy na koło o średnicy około 24 cm. Placki smażymy na rozgrzanej suchej patelni po około 1,5 minuty z każdej strony. Gotowe placki układamy w stosik na talerzu, który nakrywamy miską czy pokrywką. Tortille najlepiej zawijać od razu po przygotowaniu, natomiast jeśli planujemy je zawinąć po kilku godzinach to najlepiej po smażeniu włożyć je do woreczka strunowego, zachowają wtedy elastyczność. Innym rozwiązaniem jest ponowne podgrzanie ich przed zawinięciem.

Przygotowujemy farsz. Fetę kroimy w kostkę, pomidory w ósemki, paprykę w paski, oliwki i ogórki w plastry. Wszystkie składniki przekładamy do jednej miski, polewamy oliwą i sokiem z cytryny. Posypujemy przyprawami i mieszamy delikatnie ze sobą.

Farsz układamy na plackach tortilli i zwijamy ją w rulon lub w koperty. Placki można podgrzać przed zwinięciem lub grillować już po nałożeniu farszu.

 

Tortilla z warzywami i fetą

 

Zobacz inne przepisy na tortillę:

Tortilla kebab z kurczakiem i czerwoną kapustą

Zapiekane krokiety po meksykańsku z tortilli

Rollsy z szynką i serem – pyszne roladki z tortilli

Tortilla z pastą jajeczną – pyszny pomysł na śniadanie lub imprezę

Meksykański torcik z tortilli

Emilia

View Comments

Share
Published by
Emilia

Recent Posts

Sałatka warstwowa z ryżem i wędzonym kurczakiem – kolorowa, sycąca i pyszna

Sałatka warstwowa z ryżem i wędzonym kurczakiem to danie, które nie tylko doskonale smakuje, ale…

3 dni ago

Ciasto Marzenka z wiśniami, kremem jogurtowym i polewą czekoladową

Ciasto Marzenka to elegancki i efektowny deser, który łączy w sobie delikatny biszkopt kakaowy i…

2 tygodnie ago

Słoikowy hit: ogórki z przecierem i cebulką

Te ogórki to prawdziwy słoikowy hit, który robi furorę co roku w mojej spiżarni. Są…

2 tygodnie ago

Sałatka Słoikowa od Teściowej – przepis na warzywa w delikatnej zalewie

Sałatka Słoikowa od Teściowej to sprawdzony przepis na domowe przetwory warzywne, który warto mieć w…

3 tygodnie ago

Burgery w Cieście Drożdżowym – domowe bułki z mięsnym farszem

Burgery w cieście drożdżowym to rewelacyjny pomysł na domowe bułki z pysznym, mięsnym nadzieniem. Są…

3 tygodnie ago

Gulaszowa z indykiem i batatami – prosty pomysł na obłędny w smaku obiad

Gulaszowa z indykiem i batatami to pyszne, rozgrzewające danie jednogarnkowe, które świetnie sprawdzi się na…

3 tygodnie ago