Ryba po grecku to klasyczna polska potrawa na Boże Narodzenie, ale także sprawdzi się podczas innych okazji, gdyż jest bardzo smaczna i łatwa w przygotowaniu. Uwielbiam smak smażonej ryby w towarzystwie duszonych warzyw, dlatego często ją przygotowuję nawet bez okazji. Rybę można jeść zarówno na ciepło jak i na zimno, choć ja jestem zdecydowaną zwolenniczką jej zimnej wersji.
Składniki na rybę po grecku:
- 500 g filetów z białej ryby (np. dorsz, mintaj, morszczuk)
- mąka, 2 jajka, bułka tarta (do panierki)
- 3 duże marchewki
- 2 pietruszki
- duży por
- mały seler
- cebula
- pół szklanki passaty pomidorowej (przecieru z pomidorów – najlepiej domowego)
- 3/4 szklanki wody
- 2 liście laurowe
- 4 ziela angielskie
- sok z cytryny
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie
Jeśli mamy mrożone filety rybne, to rybę najpierw rozmrażamy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Następnie kroimy na mniejsze kawałki, skrapiamy sokiem z cytryny, pieprzymy i lekko solimy, odstawiamy na godzinę do lodówki, aby przesiąknęła przyprawami. Następnie obtaczamy w mące, roztrzepanym jajku i bułce tartej i obsmażamy z obu stron na złoty kolor. Marchew, pietruszkę i selera obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Pora kroimy w półplasterki. Na patelni podsmażamy przez chwilkę cebulę pokrojoną w kostkę, potem dodajemy inne warzywa i smażymy przez kilka minut na wolnym ogniu. Następnie dodajemy wodę zmieszaną z passatą pomidorową, ziele angielskie i liście laurowe. Całość dusimy, aż wszystkie warzywa będą miękkie, a nadmiar wody odparuje. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. W półmisku układamy warzywa na zmianę z usmażoną rybą. Na wierzchu powinny być warzywa.
Zobacz inne potrawy na Wigilię:
Sos Grzybowy
Pierogi Z Kapustą I Pieczarkami Pieczone W Piekarniku
Śledzie Po Sułtańsku
Kapusta Z Fasolą
Dietetyczna Ryba Po Grecku (139 Kcal)
Kulebiak Z Kapustą I Pieczarkami
Kresowe Gołąbki Z Kaszy Jęczmiennej
Aromatyczna, Aksamitna Zupa Grzybowa
Zostaw odpowiedź