Zapiekanka z makaronem, kiełbasą i pieczarkami
Zapiekanka z makaronem, kiełbasą i pieczarkami to mój sposób na oczyszczenie lodówki. Po prostu wrzuciłam do niej wszystko, co miałam pod ręką. Wyszła pyszna i sycąca zapiekanka w sam raz na obiad.
Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. Cebulę kroimy w piórka, pieczarki i kiełbasę w plasterki. Na rozgrzanej patelni podsmażamy najpierw cebulę, po chwili dodajemy pieczarki i kiełbasę. Pomidory zalewamy gorącą wodą i odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie obieramy je ze skórki, która teraz będzie łatwo odchodzić i kroimy w kostkę. Paprykę kroimy w paski. Groszek odsączmy z zalewy. Ser żółty ścieramy na tarce o grubych oczkach. Wszystkie składniki prócz sera żółtego mieszamy ze sobą w dużej misce. Doprawiamy do smaku. Naczynie żaroodporne smarujemy tłuszczem, wysypujemy zapiekankę i posypujemy serem żółtym. Całość zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 C przez około 20 minut.
Sałatka warstwowa z ryżem i wędzonym kurczakiem to danie, które nie tylko doskonale smakuje, ale…
Ciasto Marzenka to elegancki i efektowny deser, który łączy w sobie delikatny biszkopt kakaowy i…
Te ogórki to prawdziwy słoikowy hit, który robi furorę co roku w mojej spiżarni. Są…
Sałatka Słoikowa od Teściowej to sprawdzony przepis na domowe przetwory warzywne, który warto mieć w…
Burgery w cieście drożdżowym to rewelacyjny pomysł na domowe bułki z pysznym, mięsnym nadzieniem. Są…
Gulaszowa z indykiem i batatami to pyszne, rozgrzewające danie jednogarnkowe, które świetnie sprawdzi się na…