Pierś z kurczaka pod pierzynką z pieczarek i sera żółtego
Pierś z kurczaka pod pierzynką z pieczarek i sera żółtego zapiekana w piekarniku to pyszny pomysł na obiad lub ciepłe danie na imprezie lub spotkaniu rodzinnym. Potrawa jest prosta i szybka do zrobienia, a mięso przygotowane w ten sposób wychodzi aromatyczne i soczyste. Jeśli znudziły wam się standardowe panierowane kotlety, to takie danie będzie dobrym urozmaiceniem.
Piersi z kurczaka myjemy, osuszamy i dzielimy na porcje. Z jednej piersi wyszły mi 4 kotleciki. Rozbijamy je delikatnie tłuczkiem. Oprószamy z każdej strony solą, pieprzem, czosnkiem i papryką. Odstawiamy przynajmniej na pół godziny. W tym czasie pieczarki kroimy w plasterki i podsmażamy na patelni z rozgrzanym olejem. Kiedy z pieczarek odparuje woda, dorzucamy pora pokrojonego w plastry i smażymy jeszcze kilka minut. Piersi z kurczaka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, każdą smarujemy cienko ketchupem, następnie układamy pieczarki z porem, posypujemy suszonym oregano, a na koniec układamy starty ser żółty. Blaszkę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy około 25 min z termoobiegiem.
Curry z kurczakiem i szpinakiem to prosty, szybki i bardzo smaczny obiad, który przygotujesz praktycznie…
Duo Chmurka – szybka pianka jogurtowa to prosty, lekki i efektowny deser, który przygotujesz bez…
Swojska patelnia z kiełbasą i pieczarkami to idealny pomysł na ciepły, domowy posiłek, który przygotujesz…
Sałatka Meksykańska z Kabanosem i Ananasem to idealna propozycja dla tych, którzy lubią połączenie słodkości…
Ciasto Złota Jabłonka to delikatny biszkopt z jabłkami, przełożony lekkim kremem orzechowym i ozdobiony puszystą…
Tortilla śniadaniowa z jajkiem to pomysł na ciepłe, sycące i ekspresowe śniadanie, które zrobisz w…