Sałatka z szynką, porem i kukurydzą to bardzo smaczna, prosta do zrobienia i stosunkowo tania sałatka, którą można podać na imprezie, spotkaniu ze znajomymi czy wziąć ze sobą do pracy lub szkoły. Składa się z prostych składników, które są dostępne przez cały rok. Do przygotowania najlepiej użyć szynki wędzonej czy parzonej, nie polecam raczej takiej konserwowej, bo zazwyczaj są słabej jakości.
Jak przygotować sałatkę z szynką, porem i kukurydzą?
Przygotowanie sałatki jest bardzo proste. Wystarczy jajka ugotować na twardo, ostudzić i razem z resztą składników pokroić w kostkę. Pora można sparzyć przed dodaniem do sałatki, ale jeśli lubicie wyraziste smaki, nie jest to konieczne. Następnie wszystkie składniki przekładamy do jednej miski i mieszamy. Sałatka trzymana w lodówce będzie dobra przez co najmniej kilka dni.
Składniki na sałatkę z szynką, porem i kukurydzą:
- 300 g szynki wieprzowej
- 100 g pieczarek marynowanych
- 4 jajka rozmiar L
- puszka czerwonej fasoli
- puszka kukurydzy
- średniej wielkości por
- 2 czubate łyżki majonezu
- sól, pieprz
Przygotowanie
Jajka gotujemy na twardo czyli przez około 7-8 minut od momentu zagotowania. Następnie studzimy je, obieramy i kroimy w kostkę. Pora kroimy w kostkę, przekładamy do miski, zalewamy gorącą wodą i odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie odsączamy go dokładnie z wody na sicie.
Fasolę i kukurydzę odsączamy z zalewy. Szynkę i pieczarki kroimy w kostkę.
Wszystkie składniki, czyli szynkę, pora, jajka, fasolę, kukurydzę i pieczarki przekładamy do jednej miski. Dodajemy majonez i przyprawy. Mieszamy dokładnie. Sałatkę odstawiamy na godzinę do lodówki do schłodzenia.
Zobacz inne przepisy na pyszne i proste sałatki z majonezem:
Sałatka Miszmasz z makaronem i szynką – pyszna i kolorowa
Wyśmienita sałatka ze smażonymi pieczarkami
Sałatka Paseczkowa z kiełbasą i serem – prosta sałatka w 20 minut
Najprostsza sałatka ziemniaczana (Kartoffelsalat)
Sałatka z makaronem i kabanosami – szybka i prosta do zrobienia
Patrze ze szynke najlepiej konserwowa, wezme od Kani. A jaki groszek i czerwona fasole polecacie? Bo nie moge trafic na dobra ;/
Ja używam warzyw w puszce Bonduelle lub Rolnik.
Ogórki konserwowe to i szynka 😀 ta od kani serio spoko 😉