Zapiekanka z ziemniaków, kiełbasy i brokuła
Zapiekanka z ziemniaków, kiełbasy i brokuła to pyszne, sycące i kolorowe danie na obiad dla całej rodziny. Jest bardzo łatwa do zrobienia i nie wymaga wielu skomplikowanych składników. Jeśli zależy nam na czasie, to wszystkie składniki można przygotować dzień wcześniej, a w momencie podania tylko zapiec je w piekarniku.
Ziemniaki i marchew myjemy, przekładamy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy w mundurkach, aż warzywa będą miękkie, ale nierozpadające się. Odstawiamy do wystudzenia. Brokuł dzielimy na różyczki i gotujemy al dente w osolonej wodzie lub na parze. Cebulę kroimy w piórka, pieczarki w plasterki, kiełbasę również w plasterki. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju i wrzucamy na nią najpierw cebulę. Cebulę smażymy 2-3 minuty i dodajemy kiełbasę. Smażymy kolejne kilka minut i na koniec dodajemy pieczarki. Dalej smażymy, aż pieczarki nabiorą lekko złotego koloru. Przyprawiamy solą i pieprzem.
Ziemniaki i marchew obieramy i kroimy w plastry. Połowę ziemniaków układamy na dnie naczynia żaroodpornego, na nie wykładamy połowę marchewki, pieczarki z kiełbasą, znowu marchew i ziemniaki. Na ziemniakach układamy różyczki brokuła. Całość posypujemy przyprawami. Na koniec ścieramy ser żółty i posypujemy nim zapiekankę.
Naczynie żaroodporne wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i zapiekamy około 25 minut.
Sałatka warstwowa z ryżem i wędzonym kurczakiem to danie, które nie tylko doskonale smakuje, ale…
Ciasto Marzenka to elegancki i efektowny deser, który łączy w sobie delikatny biszkopt kakaowy i…
Te ogórki to prawdziwy słoikowy hit, który robi furorę co roku w mojej spiżarni. Są…
Sałatka Słoikowa od Teściowej to sprawdzony przepis na domowe przetwory warzywne, który warto mieć w…
Burgery w cieście drożdżowym to rewelacyjny pomysł na domowe bułki z pysznym, mięsnym nadzieniem. Są…
Gulaszowa z indykiem i batatami to pyszne, rozgrzewające danie jednogarnkowe, które świetnie sprawdzi się na…