Udka pieczone z ziemniakami w rękawie
Udka pieczone z ziemniakami w rękawie to bardzo szybki i super łatwy przepis na pyszny obiad dla całej rodziny, który praktycznie robi się sam. Wystarczy składniki wrzucić do rękawa, wstawić do piekarnika i po godzinie mamy obiad gotowy. Do tego wystarczy jakaś surówka (polecam np. tą z pomidorów i ogórków) i wszyscy domownicy będą zachwyceni. Mięso wychodzi miękkie i soczyste, z ładnie przyrumienioną skórką, a ziemniaki miękkie w środku i chrupiące na zewnątrz.
Udka myjemy, suszymy i obsypujemy przyprawami. Odstawiamy przynajmniej na pół godziny do lodówki (można też zrobić to dzień wcześniej), aby mięso nasiąknęło przyprawami. Ziemniaki myjemy, obieramy i kroimy w ćwiartki, a mniejsze na połówki. Udka oraz ziemniaki wkładamy do rękawa do pieczenia i zamykamy szczelnie. Woreczkiem potrząsamy, aby ziemniaki i mięso wymieszały się ze sobą. Całość układamy na blaszce i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C. Pieczemy przez około 45 minut, następnie woreczek przedziurawiamy i pieczemy jeszcze jakieś 15-20 minut, aż kurczak się ładnie przyrumieni.
Sałatka warstwowa z ryżem i wędzonym kurczakiem to danie, które nie tylko doskonale smakuje, ale…
Ciasto Marzenka to elegancki i efektowny deser, który łączy w sobie delikatny biszkopt kakaowy i…
Te ogórki to prawdziwy słoikowy hit, który robi furorę co roku w mojej spiżarni. Są…
Sałatka Słoikowa od Teściowej to sprawdzony przepis na domowe przetwory warzywne, który warto mieć w…
Burgery w cieście drożdżowym to rewelacyjny pomysł na domowe bułki z pysznym, mięsnym nadzieniem. Są…
Gulaszowa z indykiem i batatami to pyszne, rozgrzewające danie jednogarnkowe, które świetnie sprawdzi się na…