Swojskie bułki drożdżowe z nadzieniem
Swojskie bułki drożdżowe z nadzieniem z kiełbasy, pieczarek i sera żółtego to znakomita przekąska na śniadanie czy kolację. Mięciutkie i puszyste w środku, a chrupiące na zewnątrz ciasto drożdżowe w połączeniu z pysznym i sycącym farszem stanowi świetne połączenie. Bułki najlepiej smakują na ciepło, ale na zimno też są smaczne.
Ciasto:
Nadzienie:
Dodatkowo: jajko do posmarowania
Świeże drożdże rozkruszamy do miseczki, dodajemy po łyżce mąki i cukru, oraz około 1/3 szklanki ciepłego (ale nie gorącego) mleka. Zaczyn dokładnie mieszamy i odstawiamy (najlepiej w ciepłe miejsce) na około 15 minut, aż drożdże zaczną „pracować”. Jeśli mamy suche drożdże, to pomijamy powyższy krok.
Do dużej miski przekładamy mąkę, cukier, sól, olej, wbijamy jajka, dodajemy resztę ciepłego mleka i wyrośnięty rozczyn z drożdży lub wsypujemy suche drożdże. Ciasto wyrabiamy ręcznie albo za pomocą miksera z hakiem, aż będzie gładkie i elastyczne. Jeśli ciasto jest zbyt rzadkie i za bardzo klei się do dłoni, dosypujemy jeszcze odrobinę mąki. Miskę z wyrobionym ciastem nakrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. 45 minut, aż podwoi swoją objętość.
W tym czasie przygotowujemy farsz. Kiełbasę, pieczarki, paprykę i cebulę kroimy w kostkę. Wszystkie składniki podsmażamy na oleju. Dodajemy ketchup, doprawiamy do smaku i odstawiamy do przestygnięcia. Kiedy farsz będzie już chłodny, mieszamy go ze startym serem żółtym.
Wyrośnięte ciasto drożdżowe przekładamy na stolnicę, podsypujemy mąką i jeszcze raz krótko wyrabiamy ręką. Następnie dzielimy je na 10-12 porcji. Z każdej formujemy kulkę, którą rozwałkowujemy. Na środku układamy farsz, zlepiamy dokładnie brzegi ciasta i formujemy okrągłe bułeczki. Układamy je w odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, nakrywamy ściereczką i odstawiamy na 20 minut. Po tym czasie smarujemy je roztrzepanym jajkiem i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C. Pieczemy w trybie góra-dół około 25-30 minut, aż nabiorą złotego koloru.
Curry z kurczakiem i szpinakiem to prosty, szybki i bardzo smaczny obiad, który przygotujesz praktycznie…
Duo Chmurka – szybka pianka jogurtowa to prosty, lekki i efektowny deser, który przygotujesz bez…
Swojska patelnia z kiełbasą i pieczarkami to idealny pomysł na ciepły, domowy posiłek, który przygotujesz…
Sałatka Meksykańska z Kabanosem i Ananasem to idealna propozycja dla tych, którzy lubią połączenie słodkości…
Ciasto Złota Jabłonka to delikatny biszkopt z jabłkami, przełożony lekkim kremem orzechowym i ozdobiony puszystą…
Tortilla śniadaniowa z jajkiem to pomysł na ciepłe, sycące i ekspresowe śniadanie, które zrobisz w…
View Comments
Wygląda obłędnie, na 4 osoby ile muszę liczyć tych bułeczek ?
Moim zdaniem powinno wystarczyć na 4 osoby, ale wszystko zależy od apetytu tych osób. Jeden zje dwie bułki, inny cztery, więc to już samemu trzeba ocenić.