Wiosenna surówka z sałaty, rzodkiewki i ogórka sprawdzi się jako pyszny i kolorowy dodatek do obiadu, burgerów czy tostów. W sezonie na nowalijki nie może jej zabraknąć na waszym stole. Taka surówka to 10 minut roboty, a jej przygotowanie jest banalnie proste. Wystarczy pokroić warzywa i wszystkie składniki wymieszać ze sobą.
Surówka jest bardzo smaczna i zdrowa, dostarcza wiele witamin i minerałów. Pamiętajcie, że najlepiej zjeść ją od razu po przygotowaniu, gdyż witaminy z czasem się utleniają.
Składniki na wiosenną surówkę:
- główka sałaty masłowej
- 1 długi ogórek szklarniowy lub 2 gruntowe
- mała cebula czerwona
- pęczek rzodkiewek
- pęczek szczypioru
- łyżka majonezu
- łyżka kefiru
- szczypta soli
Przygotowanie
Wszystkie warzywa myjemy i osuszamy. Liście sałaty rwiemy na małe kawałki. Rzodkiewki i ogórki kroimy w słupki lub cienkie plasterki. Szczypior drobno siekamy. Cebulę kroimy w drobią kostkę. Majonez i kefir mieszamy ze sobą.
Wszystkie składniki przekładamy do jednej miski. Przyprawiamy odrobiną soli i mieszamy. Surówkę podajemy od razu po przygotowaniu.
Zobacz inne przepisy na surówki do obiadu:
Surówka do kotleta z sałatą lodową i majonezem w 5 minut
Szybka surówka z młodej kapusty i rzodkiewki
Surówka z kalafiora – bardzo smaczna przekąska z surowego kalafiora
Dwutygodniowa surówka z kapusty (jak u chińczyka)
Najlepsza surówka coleslaw – jak z KFC
uwielbiam taką sałatkę