Zapiekanka z kurczakiem i warzywami to bardzo prosty, nie wymagający wiele pracy przepis na danie, które możecie podać na sycący obiad dla całej rodziny. Taka zapiekanka zawsze wszystkim smakuje.
Jak przygotować zapiekankę z kurczakiem i warzywami?
Ponieważ korzystamy z gotowej mrożonki warzywnej, zaoszczędzamy czas, który trzeba byłoby poświęcić na obieranie i krojenie warzyw. Wystarczy tylko pokroić i podsmażyć pierś z kurczaka oraz wrzucić do niej warzywa. W międzyczasie gotujemy makaron. Następnie wszystkie składniki mieszamy ze sobą i zapiekamy w piekarniku przez 20 minut.
Składniki na zapiekankę z kurczakiem i warzywami (4 porcje):
- duża pierś z kurczaka (około 300 g)
- 450 g mrożonki warzywa na patelnię
- 250 g makaronu np. muszelki
- pół szklanki buliony warzywnego lub drobiowego
- 4 łyżki ketchupu ostrego
- 150 g sera żółtego
- sól, pieprz, oregano, pieprz ziołowy, papryka ostra
Przygotowanie
Pierś z kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę. Wrzucamy na patelnię z rozgrzanymi dwoma łyżkami oleju i podsmażamy. Następnie na patelnię wrzucamy mrożone warzywa i całość smażymy, aż warzywa będą miękkie. Pod koniec dodajmy zioła i przyprawy. Mieszamy.
Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. Odcedzamy i polewamy zimną wodą, aby się nie skleił. Bulion i ketchup mieszamy ze sobą.
Makaron przekładamy do dużej miski i mieszamy z kurczakiem, warzywami, oraz bulionem i ketchupem. Całość przekładamy do naczynia żaroodpornego. Wierzch posypujemy startym serem żółtym.
Zapiekankę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy przez 20 minut.
Zobacz inne przepisy na domowe zapiekanki:
Zapiekanka z ziemniakami, marchewką i kiełbasą – szybki obiad
Błyskawiczna zapiekanka z makaronem i pieczarkami
Zapiekanka z brukselki, ziemniaków i kurczaka – pyszny i sycący obiad
Szybka zapiekanka ziemniaczana z porem i boczkiem
Pyszna zapiekanka z makaronem, mięsem mielonym i serem
Zostaw odpowiedź