Zapiekanka z ryżem i pulpetami w sosie chrzanowym
Zapiekanka z ryżem i pulpetami w sosie chrzanowym to prosty przepis na sycący i smaczny obiad dla całej rodziny. Danie jest pyszne i aromatyczne – ryż, mięso i warzywa w jednym miejscu, a wszystko zapieczone z sosem beszamelowym z dodatkiem chrzanu. Całość można przygotować dzień wcześniej, a przed podaniem tylko zapiec w piekarniku.
Pulpety:
Sos chrzanowy:
Ryż gotujemy na lekko twardo wg instrukcji na opakowaniu. Ryż będzie smaczniejszy, jeśli zamiast w wodzie ugotujemy go w bulionie. Kalafiora dzielimy na różyczki i gotujemy al dente na parze lub w osolonej wodzie. Wszystkie składniki na pulpety przekładamy do jednej miski i wyrabiamy ręką na jednolitą masę. Z mięsa formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego.
W rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy do niego mąkę i mieszamy, aż mąka się lekko przysmaży. Do zasmażki wlewamy mleko, cały czas mieszając (najlepiej trzepaczką). Całość gotujemy na wolnym ogniu, nie przerywając mieszania, aż sos się zagęści. Na koniec dodajemy chrzan i doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
Na dno natłuszczonego naczynia żaroodpornego wysypujemy ryż. Następnie układamy pulpety i różyczki kalafiora. Całość zalewamy sosem chrzanowym. Danie wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy około 25 minut. Po wyjęciu z piekarnika posypujemy posiekaną natką pietruszki.
Karkówka w marynacie BBQ z piekarnika to pomysł na pyszne, domowe danie w amerykańskim stylu.…
Rolada z kurczaka nadziewana pieczarkami i papryką to danie, które łączy soczyste mięso i aromatyczny…
Masz ochotę na sernik, który zawsze wychodzi i robi wrażenie na gościach? Ten sernik łaciaty…
Kiełbasa zapiekana w jajku to pomysł na sycące i niezwykle proste danie, które przygotujesz bez…
Ciasto jogurtowe ze śliwkami to jeden z tych wypieków, które zawsze się udają i zachwycają…
Tosty z gofrownicy to szybki sposób na pyszne i sycące danie, które można przygotować zaledwie…