Złocisty kurczak w majonezie to prosty i pyszny przepis na udka z kurczaka z chrupiącą skórką. Danie jest szybkie do zrobienia i nie wymaga wiele pracy. Wyśmienicie smakuje z frytkami i surówką z kapusty pekińskiej.
Składniki na kurczaka w majonezie:
-
- udka, podudzia lub ćwiartki kurczaka (ilość wg potrzeb)
-
- po łyżeczce majonezu na każdy kawałek
-
- sól, pieprz, papryka ostra, majeranek, czosnek suszony
Przygotowanie
Kurczaka myjemy i osuszamy. Ćwiartki dzielimy na mniejsze porcje, odkrawamy zbędne części. Każdy kawałek oprószamy przyprawami. Całość przekładamy do miski, nakrywamy folią aluminiową i odkładamy do lodówki przynajmniej na godzinę, a najlepiej na noc. Po tym czasie kawałki kurczaka przekładamy do naczynia żaroodpornego i każdy smakujemy łyżeczką majonezu. Naczynie przekładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy około godzinę. Przez pierwsze 15 minut piekłam bez przykrycia, aby majonez się zarumienił, następnie piekłam pod przykryciem. Na 10 minut przed końcem można ponownie zdjąć pokrywkę, jeśli kurczak jest za mało zarumieniony.
Zobacz inne przepisy na kurczaka na obiad:
Kurczak duszony w cebuli – przepis na pyszny obiad
Kurczak z kurkami w sosie śmietanowym – przepis na podudzia z kurczaka
Kurczak w musztardzie pieczony na ziemniakach
Kurczak pieczony na kiszonej kapuście
Kurczak na warzywach
Zostaw odpowiedź