Lasagne z mięsem mielonym, serem żółtym i sosem beszamelowym to pyszna włoska potrawa. Jest niezwykle aromatyczna, sycąca i wyjątkowo smaczna. Choć wymaga nieco pracy, efekt końcowy wynagrodzi wszelkie trudy. To danie nigdy nam się nie nudzi, mój mąż je wręcz uwielbia.
Składniki na lasagne z mięsem mielonym:
- makaron lasagne (tyle płatów, aby naczynie do zapiekania było wyłożone czterema warstwami)
- 0,5 kg mięsa mielonego (dałam wieprzowo-wołowe)
- 2 marchewki
- cebula
- 3 ząbki czosnku
- 500 ml passaty pomidorowej
- garść oliwek (opcjonalnie)
- około 300 g sera żółtego (najlepiej parmezan)
- sól, pieprz, oregano, bazylia, zioła prowansalskie
Na sos beszamelowy:
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki mąki
- szklanka mleka
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa
Przygotowanie
Na rozgrzanym oleju podsmażamy cebulę pokrojoną w kostkę i czosnek przeciśnięty przez praskę. Po chwili dodajemy mięso mielone i marchew startą na tarce o grubych oczkach. Całość dalej smażymy. Gdy mięso się już zarumieni dodajemy passatę pomidorową i przyprawy. Całość dusimy kilka minut, na koniec można dorzucić posiekane oliwki,k. Ser żółty ścieramy na tarce. Płaty makaronu obgotowujemy przez około minutę w osolonej wodzie.
Przygotowujemy sos beszamelowy. W rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę i smażymy przez około minutę ciągle mieszając. Następnie wlewamy mleko, cały czas energicznie mieszając, aż sos będzie gładki. Gotujemy na wolnym ogniu przez kilka minut. Odstawiamy z ognia i doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
Płaty makaronu układamy w brytfance lub naczyniu żaroodpornym posmarowanym masłem lub olejem. Na makaron kładziemy 1/3 sosu mięsnego, 1/4 sera żółtego i ponownie układamy płaty makaronu. Czynność powtarzamy dwukrotnie. Ostatnią warstwę makaronu posypujemy serem żółtym i polewamy sosem beszamelowym.
Lasagne wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180-200ºC, pieczemy ok 40 minut.
Zobacz inne przepisy na włoskie potrawy:
Spaghetti Carbonara
Spaghetti
Spaghetti Z Sosem Pomidorowym – Przepis Na Obiad
Stromboli – Zawijana Pizza
Calzone – Pizza W Kształcie Pieroga
Pizza Z Mozzarellą, Bazylią I Pomidorami
Polenta Z Suszonymi Pomidorami
Focaccia Z Oliwkami I Miętą
Zostaw odpowiedź