Pierś z kurczaka z warzywami i makaronem w sosie śmietanowym z ziołami to szybki przepis na pyszny obiad dla całej rodziny. Takie danie przygotujecie bez większego wysiłku w około pół godziny. Wystarczy ugotować makaron i brukselkę, a na patelni podsmażyć piersi z kurczaka z marchewką, czosnkiem i ostrymi papryczkami. Następnie wszystko zalewamy śmietaną i chwilę dusimy. Nie jest to skomplikowane, dlatego każdy powinien sobie poradzić.
Składniki na pierś z kurczaka z warzywami i makaronem (4 porcje):
- 250 g makaronu penne (lub innego ulubionego)
- 2 piersi z kurczaka (400-500 g)
- 200 g brukselki (świeża lub mrożona)
- średniej wielkości marchew
- 2 ząbki czosnku
- 5 plastrów suszonych pomidorów
- 180 g śmietany 30%
- 2 czerwone papryczki pepperoni
- sól, pieprz, oregano, zioła prowansalskie
Przygotowanie
Makaron gotujemy wg instrukcji na opakowaniu w osolonej wodzie i odcedzamy. Brukselkę gotujemy na parze lub w osolonej wodzie do miękkości. Odstawiamy do wystudzenia. Większe kapustki przekrawamy na pół.
Piersi z kurczaka kroimy w kostkę i wrzucamy na patelnię z rozgrzanym olejem. Podsmażamy przez kilka minut, następnie dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę, marchew pokrojoną w słupki i drobno posiekane papryczki. Całość smażymy kolejne kilka minut do miękkości warzyw.
Na patelnię wlewamy śmietanę, dodajemy pokrojone w kostkę suszone pomidory, brukselkę, zioła i przyprawy. Całość dusimy około 5 minut, aż sos śmietanowy zgęstnieje. Na koniec dodajemy makaron i mieszamy.
Zobacz inne przepisy na dania z makaronem i kurczakiem:
Makaron w sosie serowym z kurczakiem i warzywami
Chińszczyzna z makaronem noodle na szybko
Makaron ze szparagami w sosie śmietanowym – błyskawiczny obiad
Zapiekanka makaronowa z kurczakiem pod beszamelem
Makaron z kurczakiem w sosie śmietanowo-koperkowym
Zostaw odpowiedź