Cannelloni z warzywami i mięsem mielonym – pyszny przepis na obiad

Cannelloni z warzywami i mięsem mielonym to dość prosty przepis na pyszne makaronowe rurki faszerowane mięsem mielonym z warzywami i zapiekane z sosem pomidorowym i serem żółtym. Danie jest bardzo smaczne i sycące. Niestety, od razu po przygotowaniu podczas nakładania nie jest zbyt zwarty i wygląda jak na zdjęciu. Jeśli chcecie, aby ładnie się prezentował, najlepiej przygotować go dzień wcześniej, pomijając ostatni etap zapiekania go bez przykrycia z serem żółtym, a w dniu podania tylko posypać serem i zapiekać około 20 minut.

Składniki na cannelloni z warzywami i mięsem mielonym (4 porcje):

  • około 120 g makaronu cannelloni
  • 500 g mięsa mielonego (dałam z indyka, może też być wieprzowe lub wołowe)
  • cebula
  • średniej wielkości marchew
  • 4-5 suszonych pomidorów
  • szklanka passaty pomidorowej (250 ml)
  • łyżka oleju rzepakowego
  • pieprz czarny, pieprz ziołowy, ostra papryka, oregano, bazylia, sól
  • 150 g sera żółtego

 

Przygotowanie

Cebulę drobno siekamy, marchew obieramy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach, pomidory kroimy w kostkę. Na patelnię wlewamy łyżkę oleju, rozgrzewamy i wrzucamy mięso mielone. Mięso rozdrabniamy za pomocą łopatki i smażymy. Po kilku minutach dodajemy cebulę. Kiedy oba składniki będą podsmażone, dodajemy marchew, pół szklanki passaty pomidorowej i przyprawy. Całość dusimy na wolnym ogniu około 15 minut. Na koniec dodajemy suszone pomidory. Farsz odstawiamy do wystudzenia.

Rurki makaronu wypełniamy farszem i układamy ściśle obok siebie w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym. Resztę passaty pomidorowej mieszamy z łyżką oleju, 2/3 szklanki wody i przyprawami. Passatę wylewamy na makaron.

Całość nakrywamy i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C. Pieczemy około 40 minut pod przykryciem, następnie zdejmujemy pokrywkę, makaron posypujemy serem żółtym i pieczemy jeszcze 10 minut.

Cannelloni z warzywami i mięsem mielonym – pyszny przepis na obiad

Zobacz inne przepisy na włoskie dania z makaronem:

Spaghetti z pulpetami w sosie pomidorowym

Lasagne z mięsem mielonym

Spaghetti z sosem pomidorowym – przepis na obiad

Makaron z szynką i brokułem w sosie serowym

Makaron ze szpinakiem i łososiem

Emilia

View Comments

  • Canelloni to mój ulubiony makaron, bo ma wieeeele możliwości (wypróbowałam wersję ze szpinakiem i ricottą, a druga to łosoś i serek).
    Pozdrawiam serdecznie!

Share
Published by
Emilia

Recent Posts

Karkówka w marynacie BBQ z piekarnika – soczysta i aromatyczna

Karkówka w marynacie BBQ z piekarnika to pomysł na pyszne, domowe danie w amerykańskim stylu.…

19 godzin ago

Rolada z kurczaka nadziewana pieczarkami i papryką – prosty przepis krok po kroku

Rolada z kurczaka nadziewana pieczarkami i papryką to danie, które łączy soczyste mięso i aromatyczny…

6 dni ago

Sernik łaciaty z ciastem czekoladowym – zawsze się udaje

Masz ochotę na sernik, który zawsze wychodzi i robi wrażenie na gościach? Ten sernik łaciaty…

1 tydzień ago

Kiełbasa zapiekana w jajku z warzywami – prosty przepis z piekarnika

Kiełbasa zapiekana w jajku to pomysł na sycące i niezwykle proste danie, które przygotujesz bez…

2 tygodnie ago

Ciasto jogurtowe ze śliwkami – puszyste, wilgotne i mięciutkie

Ciasto jogurtowe ze śliwkami to jeden z tych wypieków, które zawsze się udają i zachwycają…

2 tygodnie ago

Tosty z gofrownicy – chrupiące i szybkie w przygotowaniu

Tosty z gofrownicy to szybki sposób na pyszne i sycące danie, które można przygotować zaledwie…

3 tygodnie ago