Cannelloni z warzywami i mięsem mielonym – pyszny przepis na obiad
Cannelloni z warzywami i mięsem mielonym to dość prosty przepis na pyszne makaronowe rurki faszerowane mięsem mielonym z warzywami i zapiekane z sosem pomidorowym i serem żółtym. Danie jest bardzo smaczne i sycące. Niestety, od razu po przygotowaniu podczas nakładania nie jest zbyt zwarty i wygląda jak na zdjęciu. Jeśli chcecie, aby ładnie się prezentował, najlepiej przygotować go dzień wcześniej, pomijając ostatni etap zapiekania go bez przykrycia z serem żółtym, a w dniu podania tylko posypać serem i zapiekać około 20 minut.
Cebulę drobno siekamy, marchew obieramy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach, pomidory kroimy w kostkę. Na patelnię wlewamy łyżkę oleju, rozgrzewamy i wrzucamy mięso mielone. Mięso rozdrabniamy za pomocą łopatki i smażymy. Po kilku minutach dodajemy cebulę. Kiedy oba składniki będą podsmażone, dodajemy marchew, pół szklanki passaty pomidorowej i przyprawy. Całość dusimy na wolnym ogniu około 15 minut. Na koniec dodajemy suszone pomidory. Farsz odstawiamy do wystudzenia.
Rurki makaronu wypełniamy farszem i układamy ściśle obok siebie w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym. Resztę passaty pomidorowej mieszamy z łyżką oleju, 2/3 szklanki wody i przyprawami. Passatę wylewamy na makaron.
Całość nakrywamy i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C. Pieczemy około 40 minut pod przykryciem, następnie zdejmujemy pokrywkę, makaron posypujemy serem żółtym i pieczemy jeszcze 10 minut.
Sałatka warstwowa z ryżem i wędzonym kurczakiem to danie, które nie tylko doskonale smakuje, ale…
Ciasto Marzenka to elegancki i efektowny deser, który łączy w sobie delikatny biszkopt kakaowy i…
Te ogórki to prawdziwy słoikowy hit, który robi furorę co roku w mojej spiżarni. Są…
Sałatka Słoikowa od Teściowej to sprawdzony przepis na domowe przetwory warzywne, który warto mieć w…
Burgery w cieście drożdżowym to rewelacyjny pomysł na domowe bułki z pysznym, mięsnym nadzieniem. Są…
Gulaszowa z indykiem i batatami to pyszne, rozgrzewające danie jednogarnkowe, które świetnie sprawdzi się na…
View Comments
Canelloni to mój ulubiony makaron, bo ma wieeeele możliwości (wypróbowałam wersję ze szpinakiem i ricottą, a druga to łosoś i serek).
Pozdrawiam serdecznie!