Prosty przepis na szybkie danie dobre na obiad albo kolację.
Składniki:
- 5 dużych ziemniaków
- 300 g mięsa mielonego
- 3 łyżki przecieru pomidorowego
- 200 g pieczarek
- 100 g sera żółtego
- sól, pieprz
Przygotowane
Ziemniaki gotujemy w mundurkach. Mięso mielone doprawiamy i smażymy na rozgrzanej patelni. Odstawiamy i smażymy drobno pokrojone pieczarki. Ziemniaki po ugotowaniu kroimy wzdłuż na połówki i łyżeczką wydrążamy środki. Ziemniaki smarujemy przecierem pomidorowym, a następnie posypujemy przyprawą do ziemniaków. Mięso mielone mieszamy z pieczarkami. Do ziemniaków nakładamy farsz. Całość posypujemy serem startym na grubej tarce. Naczynie żaroodporne smarujemy tłuszczem i układamy ziemniaki. Zapiekamy 15-20 minut w temp 150 stopni.
Lubię takie ziemniaczki 🙂