Zupa ogórkowa na skrzydełkach – pyszna i domowa
Zupa ogórkowa na skrzydełkach to pyszna domowa zupa na bulionie drobiowym z kiszonymi ogórkami i ziemniakami. Bardzo lubię jej lekko kwaśny smak. Obok kapuśniaku i szczawiowej, jest to jedna z moich ulubionych zup. Dodatkowo włoszczyznę, która zostaje z gotowania bulionu zawsze przerabiam na pyszny pasztet np. taki – Domowy pasztet bez mięsa lub sałatkę jarzynową, gdyż nie lubię, żeby coś się marnowało.
Skrzydełka myjemy, przekładamy do garnka i zalewamy około 1,5 litra wody. Dodajemy ziele angielskie i liście laurowe. Zagotowujemy, zbieramy „szumowiny”, dodajemy obraną marchew, pietruszkę, selera i pora. A także cebulę i czosnek w łupinach. Całość gotujemy na wolnym ogniu, aż warzywa i mięso będą miękkie, zajmie to około godzinę. Wtedy bulion przecedzamy i dodajemy do niego pokrojone w kostkę ziemniaki, a także sól i odrobinę pieprzu. Bulion z ziemniakami gotujemy, do miękkości ziemniaków. W tym czasie ogórki ścieramy na tarce o średnich oczkach, odciskamy z nadmiaru soku i podsmażamy na maśle. Następnie ogórki dodajemy do zupy. Skrzydełka, które zostały z gotowania bulionu można obrać i wrzucić z powrotem do zupy. Jedną ugotowaną marchew ścieramy na tarce o średnich oczkach i również wrzucamy do zupy. Dodajemy także wodę z ogórków, śmietanę i przyprawy do smaku. Całość gotujemy na wolnym ogniu jeszcze około 5 minut.
Sałatka warstwowa z ryżem i wędzonym kurczakiem to danie, które nie tylko doskonale smakuje, ale…
Ciasto Marzenka to elegancki i efektowny deser, który łączy w sobie delikatny biszkopt kakaowy i…
Te ogórki to prawdziwy słoikowy hit, który robi furorę co roku w mojej spiżarni. Są…
Sałatka Słoikowa od Teściowej to sprawdzony przepis na domowe przetwory warzywne, który warto mieć w…
Burgery w cieście drożdżowym to rewelacyjny pomysł na domowe bułki z pysznym, mięsnym nadzieniem. Są…
Gulaszowa z indykiem i batatami to pyszne, rozgrzewające danie jednogarnkowe, które świetnie sprawdzi się na…
View Comments
Najlepsza zupa, jak domowa, jak u mamy :)