Grochówka wojskowa na żeberkach

Grochówka wojskowa na żeberkach z wędzonym boczkiem i kiełbasą jest bardzo gęsta, pożywna i syci na długo. Jest też bardzo aromatyczna i niezmiernie pyszna. Uwielbiam takie treściwe, zawiesiste i pachnące wędzonką zupy! Przygotowanie grochówki wymaga nieco czasu, ale za to z podanej porcji mamy z mężem obiad na trzy dni, więc w rezultacie dużo czasu zaoszczędzam.

Składniki na grochówkę wojskową na żeberkach:

  • 0,5 kg żeberek wieprzowych
  • 250 g boczku wędzonego
  • 250 g kiełbasy (najlepiej podwędzanej)
  • 500 g grochu łuskanego – połówki
  • pęczek włoszczyzny (marchew, pietruszka, kawałek selera, por)
  • 3 ząbki czosnku
  • 4-5 ziemniaków
  • około 3 l wody
  • po kilka ziaren ziela angielskiego i liści laurowych, sól, pieprz, majeranek

Przygotowanie

Groch zalewamy dużą ilością zimnej wody i odstawiamy na około 12 godzin. Żeberka dzielimy na porcje i razem z boczkiem wkładamy do garnka, zalewamy wodą, dodajemy liście laurowe i ziele angielskie. Całość zagotowujemy. Kiedy woda zacznie się gotować, zbieramy ścięte białko z jej powierzchni (szumowiny) i dodajemy obrane marchewki, pietruszkę, selera i pora oraz ząbki czosnku (nie trzeba ich obierać). Gotujemy na wolnym ogniu około 40 minut, aż warzywa będą miękkie. Następnie całość przecedzamy na sitku. Wywar ponownie wstawiamy na gaz, wrzucamy do niego przepłukany groch oraz żeberka (w razem w kośćmi lub samo obrane mięso, pokrojone w kostkę), dodajemy płaską łyżeczkę soli i całość gotujemy na wolnym ogniu około 40 minut. Jeśli na powierzchni zbierze się piana od gotowania grochu, zbieramy ją łyżką. W tym czasie ugotowany boczek oraz kiełbasę kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Ugotowane w wywarze marchew i pietruszkę ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Do wywaru z grochem, kiedy będzie już miękki, ale jeszcze nie całkiem się rozpadnie, dodajemy surowe ziemniaki, podsmażony boczek z kiełbasą i starte warzywa. Całość gotujemy jeszcze jakieś 20 minut, aż ziemniaki będą miękkie. W międzyczasie przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i majerankiem.

Grochówka wojskowa na żeberkach

Zobacz inne przepisy na sycące zupy:

Tradycyjna Zupa Fasolowa – Sprawdzony Przepis

Zupa Gulaszowa Z Indykiem – Pyszne Danie Jednogarnkowe

Rozgrzewająca Zupa Gulaszowa

Zupa Fasolowa Na Kiełbasie

Zupa Gulaszowa Z Wieprzowiną I Dużą Ilością Warzyw

Zupa Z Grochu

Emilia

Share
Published by
Emilia

Recent Posts

Karkówka w marynacie BBQ z piekarnika – soczysta i aromatyczna

Karkówka w marynacie BBQ z piekarnika to pomysł na pyszne, domowe danie w amerykańskim stylu.…

1 dzień ago

Rolada z kurczaka nadziewana pieczarkami i papryką – prosty przepis krok po kroku

Rolada z kurczaka nadziewana pieczarkami i papryką to danie, które łączy soczyste mięso i aromatyczny…

6 dni ago

Sernik łaciaty z ciastem czekoladowym – zawsze się udaje

Masz ochotę na sernik, który zawsze wychodzi i robi wrażenie na gościach? Ten sernik łaciaty…

1 tydzień ago

Kiełbasa zapiekana w jajku z warzywami – prosty przepis z piekarnika

Kiełbasa zapiekana w jajku to pomysł na sycące i niezwykle proste danie, które przygotujesz bez…

2 tygodnie ago

Ciasto jogurtowe ze śliwkami – puszyste, wilgotne i mięciutkie

Ciasto jogurtowe ze śliwkami to jeden z tych wypieków, które zawsze się udają i zachwycają…

2 tygodnie ago

Tosty z gofrownicy – chrupiące i szybkie w przygotowaniu

Tosty z gofrownicy to szybki sposób na pyszne i sycące danie, które można przygotować zaledwie…

3 tygodnie ago