Grochówka wojskowa na żeberkach

Grochówka wojskowa na żeberkach z wędzonym boczkiem i kiełbasą jest bardzo gęsta, pożywna i syci na długo. Jest też bardzo aromatyczna i niezmiernie pyszna. Uwielbiam takie treściwe, zawiesiste i pachnące wędzonką zupy! Przygotowanie grochówki wymaga nieco czasu, ale za to z podanej porcji mamy z mężem obiad na trzy dni, więc w rezultacie dużo czasu zaoszczędzam.

Składniki na grochówkę wojskową na żeberkach:

  • 0,5 kg żeberek wieprzowych
  • 250 g boczku wędzonego
  • 250 g kiełbasy (najlepiej podwędzanej)
  • 500 g grochu łuskanego – połówki
  • pęczek włoszczyzny (marchew, pietruszka, kawałek selera, por)
  • 3 ząbki czosnku
  • 4-5 ziemniaków
  • około 3 l wody
  • po kilka ziaren ziela angielskiego i liści laurowych, sól, pieprz, majeranek

Przygotowanie

Groch zalewamy dużą ilością zimnej wody i odstawiamy na około 12 godzin. Żeberka dzielimy na porcje i razem z boczkiem wkładamy do garnka, zalewamy wodą, dodajemy liście laurowe i ziele angielskie. Całość zagotowujemy. Kiedy woda zacznie się gotować, zbieramy ścięte białko z jej powierzchni (szumowiny) i dodajemy obrane marchewki, pietruszkę, selera i pora oraz ząbki czosnku (nie trzeba ich obierać). Gotujemy na wolnym ogniu około 40 minut, aż warzywa będą miękkie. Następnie całość przecedzamy na sitku. Wywar ponownie wstawiamy na gaz, wrzucamy do niego przepłukany groch oraz żeberka (w razem w kośćmi lub samo obrane mięso, pokrojone w kostkę), dodajemy płaską łyżeczkę soli i całość gotujemy na wolnym ogniu około 40 minut. Jeśli na powierzchni zbierze się piana od gotowania grochu, zbieramy ją łyżką. W tym czasie ugotowany boczek oraz kiełbasę kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Ugotowane w wywarze marchew i pietruszkę ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Do wywaru z grochem, kiedy będzie już miękki, ale jeszcze nie całkiem się rozpadnie, dodajemy surowe ziemniaki, podsmażony boczek z kiełbasą i starte warzywa. Całość gotujemy jeszcze jakieś 20 minut, aż ziemniaki będą miękkie. W międzyczasie przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i majerankiem.

Grochówka wojskowa na żeberkach

Zobacz inne przepisy na sycące zupy:

Tradycyjna Zupa Fasolowa – Sprawdzony Przepis

Zupa Gulaszowa Z Indykiem – Pyszne Danie Jednogarnkowe

Rozgrzewająca Zupa Gulaszowa

Zupa Fasolowa Na Kiełbasie

Zupa Gulaszowa Z Wieprzowiną I Dużą Ilością Warzyw

Zupa Z Grochu

Emilia

Share
Published by
Emilia

Recent Posts

Sałatka warstwowa z ryżem i wędzonym kurczakiem – kolorowa, sycąca i pyszna

Sałatka warstwowa z ryżem i wędzonym kurczakiem to danie, które nie tylko doskonale smakuje, ale…

2 dni ago

Ciasto Marzenka z wiśniami, kremem jogurtowym i polewą czekoladową

Ciasto Marzenka to elegancki i efektowny deser, który łączy w sobie delikatny biszkopt kakaowy i…

2 tygodnie ago

Słoikowy hit: ogórki z przecierem i cebulką

Te ogórki to prawdziwy słoikowy hit, który robi furorę co roku w mojej spiżarni. Są…

2 tygodnie ago

Sałatka Słoikowa od Teściowej – przepis na warzywa w delikatnej zalewie

Sałatka Słoikowa od Teściowej to sprawdzony przepis na domowe przetwory warzywne, który warto mieć w…

3 tygodnie ago

Burgery w Cieście Drożdżowym – domowe bułki z mięsnym farszem

Burgery w cieście drożdżowym to rewelacyjny pomysł na domowe bułki z pysznym, mięsnym nadzieniem. Są…

3 tygodnie ago

Gulaszowa z indykiem i batatami – prosty pomysł na obłędny w smaku obiad

Gulaszowa z indykiem i batatami to pyszne, rozgrzewające danie jednogarnkowe, które świetnie sprawdzi się na…

3 tygodnie ago