Tiramisu
Tiramisu to bardzo smaczny i szybki do zrobienia włoski deser na bazie kremu z mascarpone i jajek oraz biszkoptów nasączonych kawą, który podaje się po schłodzeniu.
Jajka przelewamy gorącą wodą. Oddzielamy białka od żółtek. Zaparzoną kawę odstawiamy do wystygnięcia. Białka ubijamy na sztywną pianę. Osobno ubijamy żółtka z cukrem na puszystą masę. Dodajemy po łyżce mascarpone, cały czas miksując.
Do masy z żółtek i mascarpone dodajemy białka i delikatnie mieszamy łyżką. Kawę mieszamy z likierem i przelewamy do głębokiego talerza.
W kawie nasączamy biszkopty, które układamy obok siebie na dnie blaszki do pieczenia (moja ma wymiary 24×24 cm) lub innego płaskiego naczynia. Na nich rozsmarowujemy połowę kremu mascarpone i znów układamy biszkopty nasączone kawą. Następnie rozsmarowujemy pozostały krem, wyrównujemy i posypujemy kakao. Deser odstawiamy na kilka godzin do lodówki, aby dobrze stężał.
Karkówka w marynacie BBQ z piekarnika to pomysł na pyszne, domowe danie w amerykańskim stylu.…
Rolada z kurczaka nadziewana pieczarkami i papryką to danie, które łączy soczyste mięso i aromatyczny…
Masz ochotę na sernik, który zawsze wychodzi i robi wrażenie na gościach? Ten sernik łaciaty…
Kiełbasa zapiekana w jajku to pomysł na sycące i niezwykle proste danie, które przygotujesz bez…
Ciasto jogurtowe ze śliwkami to jeden z tych wypieków, które zawsze się udają i zachwycają…
Tosty z gofrownicy to szybki sposób na pyszne i sycące danie, które można przygotować zaledwie…