Ciasto budyniowe na krakersach – prosty deser bez pieczenia

Ciasto budyniowe na krakersach to pyszny i bardzo prosty do przygotowania deser bez pieczenia, który powstaje z kilku niewyszukanych składników. Stanowi ciekawe połączenie słodkiej budyniowej masy i słonych krakersów.

Choć z jego przygotowaniem każdy da sobie radę, to jednak trzeba się uzbroić w nieco cierpliwości w osiągnięciu końcowego efektu. Po pierwsze trzeba poczekać na całkowite wystygnięcie budyniu, aby móc go zmiksować z masłem, co zajmuje kilka godzin. Po drugie, po przygotowaniu najlepiej aby deser postał kilka godzin w lodówce, żeby masa budyniowa stwardniała i ciasto dało się kroić na równe kawałki. Dlatego najlepiej ciasto przygotować dzień przed podaniem.

Składniki na ciasto budyniowe na krakersach:

  • 1 l mleka
  • 3 opakowania budyniu śmietankowego bez cukru (po około 40 g każdy)
  • 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej (30 g)
  • 2 żółtka
  • 150 g cukru (3/4 szklanki)
  • 200 g masła
  • około 300 g krakersów
  • cukier puder

 

Przygotowanie

Przygotowujemy masę budyniową. Około 700 ml mleka zagotowujemy z cukrem. Resztę mleka mieszamy (najlepiej trzepaczką) z proszkiem budyniowym, mąką i żółtkami. Gotową mieszankę wlewamy do gotującego się mleka. Całość energicznie mieszamy do czasu, aż budyń się zagotuje i zgęstnieje. Gorący budyń przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do wystudzenia. Kostkę masła, które powinno być w temperaturze pokojowej, ucieramy mikserem, aż stanie się puszyste. Do masła dodajemy po kilka łyżek zimnego budyniu, cały czas ucierając do powstania jednolitej masy.

Na dnie blaszki wyłożonej papierem do pieczenia (moja ma wymiary 24x24cm) układamy warstwę krakersów, na nich połowę masy budyniowej. Następnie znowu krakersy, druga połowa masy budyniowej i krakersy. Całość posypujemy cukrem pudrem. Ciasto wkładamy do lodówki na kilka godzin, aby masa dobrze stężała.

Ciasto budyniowe na krakersach – prosty deser bez pieczenia

Zobacz inne przepisy na ciasta z masą budyniową:

Ciasto Orzeszek Wiewióra bez pieczenia – prosty przepis na pyszny deser

Biszkopt z masą budyniową

Ciasto Pociecha Proboszcza – prosty przysmak bez pieczenia

Szybkie ciasto Snikers na krakersach

Ciasto Paź Królowej – ciasto czekoladowe z kremem ananasowym i bezą

Milena

Dzień dobry, nazywam się Milena Kierzkowska i prowadzę ten blog kulinarny od 2011 roku. Preferuję prostą, domową kuchnię i staram się, aby moje przepisy nie były zbyt skomplikowane i mógł je wykonać każdy, nawet nie mający pojęcia o gotowaniu.

Share
Published by
Milena

Recent Posts

Sałatka warstwowa z ryżem i wędzonym kurczakiem – kolorowa, sycąca i pyszna

Sałatka warstwowa z ryżem i wędzonym kurczakiem to danie, które nie tylko doskonale smakuje, ale…

2 dni ago

Ciasto Marzenka z wiśniami, kremem jogurtowym i polewą czekoladową

Ciasto Marzenka to elegancki i efektowny deser, który łączy w sobie delikatny biszkopt kakaowy i…

2 tygodnie ago

Słoikowy hit: ogórki z przecierem i cebulką

Te ogórki to prawdziwy słoikowy hit, który robi furorę co roku w mojej spiżarni. Są…

2 tygodnie ago

Sałatka Słoikowa od Teściowej – przepis na warzywa w delikatnej zalewie

Sałatka Słoikowa od Teściowej to sprawdzony przepis na domowe przetwory warzywne, który warto mieć w…

3 tygodnie ago

Burgery w Cieście Drożdżowym – domowe bułki z mięsnym farszem

Burgery w cieście drożdżowym to rewelacyjny pomysł na domowe bułki z pysznym, mięsnym nadzieniem. Są…

3 tygodnie ago

Gulaszowa z indykiem i batatami – prosty pomysł na obłędny w smaku obiad

Gulaszowa z indykiem i batatami to pyszne, rozgrzewające danie jednogarnkowe, które świetnie sprawdzi się na…

3 tygodnie ago