Pita z boczkiem i warzywami
Pita z boczkiem i warzywami to pyszne danie, które możecie podać na obiad czy na imprezie. Są obłędnie smaczne i pożywne, nie sposób im się oprzeć. Najlepszy fast-food to taki domowy, gdzie wiemy z jakich składników przygotowane jest nasze danie, poza tym wychodzi taniej i jest o wiele smaczniejszy niż taki z budek.
Pita:
Drożdże rozpuszczamy z cukrem i łyżką mąki w 1/4 szklanki ciepłej wody i zostawiamy na 10 min. Do reszty mąki dodajemy sól, rozczyn z drożdży (jeśli mamy suche drożdże, to po prostu je wsypujemy, pomijając robienie rozczynu) oraz pozostałą ciepłą wodę. Zagniatamy ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne. Dzielimy je na 6 części. Z każdej formujemy kuleczkę i rozwałkowujemy na podsypanej mąką stolnicy na koło o średnicy około 13 cm. Chlebki przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką i zostawiamy do napuszenia na około 40 min. Po tym czasie wkładamy do nagrzanego do 180 C piekarnika i pieczemy około 20 min do lekkiego zarumienienia. Po wyjęciu zostawiamy do lekkiego wystudzenia i dopiero wtedy przekrawamy.
Jeśli mamy gotowe chlebki to podgrzewamy je w piekarniku, grillu czy opiekaczu.
Boczek kroimy w cienkie plastry i smażymy na suchej patelni, aż będzie rumiany. Kapustę pekińską siekamy, mieszamy ze szczyptą soli ugniatając ręką przez chwilę i odstawiamy na 15 minut. Pomidorki przekrawamy na pół, ogórki kroimy w plasterki. Kukurydzę i cebulki odsączamy z zalewy.
Majonez mieszamy z jogurtem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, musztardą i przeprawami. Kapustę, boczek, kukurydzę, pomidory, ogórki i cebulkę przekładamy do jednej miski i mieszamy z sosem.
Farszem napełniamy chlebki pita.
Sałatka warstwowa z ryżem i wędzonym kurczakiem to danie, które nie tylko doskonale smakuje, ale…
Ciasto Marzenka to elegancki i efektowny deser, który łączy w sobie delikatny biszkopt kakaowy i…
Te ogórki to prawdziwy słoikowy hit, który robi furorę co roku w mojej spiżarni. Są…
Sałatka Słoikowa od Teściowej to sprawdzony przepis na domowe przetwory warzywne, który warto mieć w…
Burgery w cieście drożdżowym to rewelacyjny pomysł na domowe bułki z pysznym, mięsnym nadzieniem. Są…
Gulaszowa z indykiem i batatami to pyszne, rozgrzewające danie jednogarnkowe, które świetnie sprawdzi się na…
View Comments
Nadziewany chleb pita - zawsze i wszędzie zjem z ogromną przyjemnością :)
Pozdrawiam i zapraszam do siebie