Sałatka z brukselki – idealna do obiadu lub na lekką kolację
Sałatka z brukselki to pyszne danie, zdrowe i lekkie danie, które można podać na fit posiłek np. na kolację czy drugie śniadanie. Świetnie sprawdzi się również jako dodatek do drugiego dania składającego się z mięsa i ziemniaków. Jeśli nie macie świeżej brukselki, mrożona również się sprawdzi.
Jest to bardzo proste wystarczy ugotować brukselkę na półtwardo na parze lub w osolonej wodzie, a kiedy będzie stygła, pokroić pomidory i cebulę oraz wymieszać składniki na sos. Pozostaje połączyć wszystkie składniki ze sobą i gotowe.
Brukselkę obieramy z wierzchnich liści i gotujemy na parze na półtwardo. Odstawiamy do wystudzenia. Kiedy będzie zimna, przekrawamy na pół.
Pomidory kroimy w ósemki, jeśli mamy koktajlowe to przekrawamy je na pół. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Bazylię drobno siekamy. Oliwę mieszamy z miodem, sokiem z cytryny i przyprawami.
Brukselkę przekładamy do miski, dodajemy pomidory, cebulę, bazylię i sos. Całość mieszamy dokładnie.
Sałatka warstwowa z ryżem i wędzonym kurczakiem to danie, które nie tylko doskonale smakuje, ale…
Ciasto Marzenka to elegancki i efektowny deser, który łączy w sobie delikatny biszkopt kakaowy i…
Te ogórki to prawdziwy słoikowy hit, który robi furorę co roku w mojej spiżarni. Są…
Sałatka Słoikowa od Teściowej to sprawdzony przepis na domowe przetwory warzywne, który warto mieć w…
Burgery w cieście drożdżowym to rewelacyjny pomysł na domowe bułki z pysznym, mięsnym nadzieniem. Są…
Gulaszowa z indykiem i batatami to pyszne, rozgrzewające danie jednogarnkowe, które świetnie sprawdzi się na…