Przepis na deser idealny na letnie upały.
Składniki:
- 250 g serka mascarpone
- 400 g śmietany 18%
- 2 białka
- tabliczka mlecznej czekolady
- 2 łyżeczki cukru pudru
- ok 400 gr ulubionych owoców (dałam kiwi)
- 2 łyżki cukru pudru
Przygotowanie
Serek mascarpone miksujemy na gładką masę z cukrem pudrem i śmietaną. Dodajemy startą na drobnych oczkach czekoladę. Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy do masy i wszystko razem delikatnie mieszamy. Do kubeczków po śmietanie albo innych foremek nakładamy masę. Wstawiamy na kilka godzin do lodówki, następnie do zamrażalnika na kolejnych kilka godzin. Owoce z cukrem pudrem miksujemy na gładką papkę. Deser wyjmujemy z kubeczków i polewamy sosem owocowym.
Zostaw odpowiedź