Łazanki z kiszonej kapusty to bardzo prosta do zrobienia, tania i szybka potrawa na obiad. Mój mąż za nimi przepada, mógłby je jeść co najmniej raz w tygodniu. Czasami takie proste, treściwe potrawy są najlepsze, jeśli chcemy coś na szybko przygotować, a w lodówce pustki.
Składniki na łazanki z kiszonej kapusty (na około 3 porcje):
- około 250 g makaronu do łazanek
- cebula
- 400 g kiszonej kapusty
- 200 g kiełbasy
- 4 łyżki passaty pomidorowej lub łyżka koncentratu pomidorowego
- liść laurowy, kilka ziaren ziela angielskiego
- sól, pieprz, majeranek, papryka ostra
Przygotowanie
Kapustę płuczemy pod zimną wodą i kroimy drobno, następnie gotujemy ją w osolonej wodzie z liściem laurowym i zielem angielskim, aż stanie się miękka. Cebulę i kiełbasę kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni. Dodajemy do niej ugotowaną i odcedzoną kapustę. Dodajemy sól, pieprz, majeranek, ostrą paprykę do smaku i passatę pomidorową. Całość smażymy kilka minut. Następnie dodajemy ugotowany al dente w osolone wodzie makaron i mieszamy. Łazanki trzymamy na gazie jeszcze 2-3 minuty i możemy podawać.
Zostaw odpowiedź