Sos grzybowy z makaronem i kurczakiem to pyszne i niezwykle aromatyczne danie, które świetnie sprawdzi się w sezonie grzybowym. Jeśli lubicie chodzić do lasu i zbierać grzyby, to potem możecie z nich przygotować tą szybką i mało skomplikowaną potrawę, która świetnie sprawdzi się na pyszny obiad dla całej rodziny.
Jeśli natomiast nie macie świeżych grzybów, to takie mrożone czy suszone też się sprawdzą. Suszone grzyby najlepiej jest moczyć przez 15 minut w wodzie przez wrzuceniem ich na patelnię.
Jak przygotować sos grzybowy z makaronem i kurczakiem?
Wystarczy ugotować makaron, a w międzyczasie podsmażyć kurczaka, cebulę i grzyby na jednej patelni. Potem należy wlać śmietanę, dodać przyprawy i całość dusić przez kilka minut. Pozostaje tylko wymieszać sos z makaronem i gotowe. Przygotowanie takiego dania nie sprawi trudności nawet początkującym kucharzom.
Składniki na sos grzybowy z makaronem i kurczakiem (4 porcje):
- 400 g makaronu penne (lub innego ulubionego)
- 200 ml śmietany 30%
- 400g filetów z piersi kurczaka
- 400 g grzybów leśnych (dałam podgrzybki)
- 2 ząbki czosnku
- cebula
- papryka słodka i ostra, sól, pieprz
Przygotowanie
Makaron gotujemy w osolonej wodzie wg instrukcji na opakowaniu. Pierś z kurczaka kroimy w kostkę. Grzyby oczyszczamy dokładnie i kapelusze kroimy w plasterki, a twardsze trzonki w drobniejszą kostkę. Cebulę kroimy w kostkę.
Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju i wrzucamy kurczaka. Podsmażamy go przez 2-3 minuty, następnie dodajemy cebulę i smażymy kolejnych kilka minut.
Na patelnię wrzucamy grzyby i czosnek przeciśnięty przez praskę. Całość smażymy, aż grzyby zmiękną. Następnie wlewamy śmietanę i dodajemy przyprawy. Sos dusimy na małym ogniu jeszcze około 10 minut.
Na koniec na patelnię wsypujemy makaron i całość mieszamy. Jeśli lubicie, makaron można posypać natką pietruszki.
Zobacz inne przepisy na dania z grzybami:
Zapiekanka ziemniaczana z grzybami
Prosta zalewajka z ziemniakami
Tarta ze świeżymi grzybami
Wieprzowina po myśliwsku
Paszteciki z kapustą i grzybami
Zostaw odpowiedź