Schab z pieczarkami w białym sosie śmietanowym to proste do zrobienia danie, które można podać na sycący obiad dla całej rodziny. Schab przygotowany w ten sposób wychodzi miękki, aromatyczny i soczysty. Nie wymaga wiele pracy, jedynie trochę czasu trzeba poświęcić na duszenie mięsa, aby było miękkie. Nie trzeba jednak cały czas stać nad patelnią, więc w międzyczasie można odpoczywać lub robić coś innego.
Z czym podać schab z pieczarkami w białym sosie?
Do mięsa świetnie sprawdzą się gotowane ziemniaki, kluski śląskie lub makaron. Do tego ulubiona surówka np. z kiszonej kapusty lub buraków i pyszny obiad mamy gotowy.
Składniki na schab z pieczarkami w białym sosie (4 porcje):
- około 0,5 kg schabu bez kości
- 200 g pieczarek
- 1 średniej wielkości cebula
- 180 ml śmietanki 30%
- szklanka bulionu warzywnego lub drobiowego
- łyżeczka musztardy
- ostra papryka, czosnek suszony, sól, pieprz
Przygotowanie
Schab myjemy, osuszamy i kroimy w plastry grubości około 1,5 cm. Każdy plaster obsypujemy z obu stron przyprawami. Mięso kładziemy na patelni z rozgrzaną cienką warstwą oleju i smażymy po 3-4 minuty z obu stron. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
Cebulę kroimy w piórka i smażymy na tej samej patelni co schab. Pieczarki oczyszczamy i kroimy w plastry. Dodajemy do cebuli i smażymy, aż odparuje z nich woda.
Do cebuli i pieczarek dokładamy schab, całość zalewamy bulionem i dusimy na wolnym ogniu pod przykryciem przez około 45 minut (do miękkości mięsa). Co kilkanaście minut warto zajrzeć do mięsa, jeśli duża ilość bulionu odparuje, dolewamy jeszcze trochę.
Następnie na patelnię wlewamy śmietanę, dodajemy musztardę i przyprawy. Całość mieszamy i dusimy jeszcze około 15 minut już bez przykrycia.
Zobacz inne przepisy na schab do obiadu:
Schab zapiekany pod beszamelem – pomysł na pyszny obiad
Schab w sosie koperkowym – delikatny i soczysty
Bitki wieprzowe duszone z warzywami
Schab zapiekany pod pierzynką z pieczarek i sera
Kotlet schabowy z boczkiem i ogórkiem kiszonym – pyszne roladki wieprzowe
Zostaw odpowiedź