Przepis na duże muszle z pieczarkami i serem.
Składniki:
- 500 g makaronu duże muszle
- 1 kg pieczarek
- pęczek szczypiorku
- 3 ząbki czosnku
- 150 g sera żółtego
Sos:
- 250 ml śmietany 30%
- ok 150 g serka topionego
- sól, pieprz
- gałka muszkatołowa
Przygotowanie
Pieczarki ścieramy na tarce o grubych oczkach, czosnek siekamy i zrumieniamy na patelni z rozgrzanym olejem. Wrzucamy pieczarki i smażymy aż odparuje sok. Przyprawiamy solą i pieprzem i mieszamy z posiekanym szczypiorkiem. Do rondelka wlewamy śmietanę, podgrzewamy aż się zagotuje. Dodajemy serki topione i przyprawy. Gotujemy, mieszając aż ser się rozpuści. Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. Przelewamy zimną wodą, muszle napełniamy farszem, następnie układamy w naczyniu do zapiekania, polewamy sosem serowym i posypujemy żółtym serem. Pieczemy ok. 20 min. w temp 180 st. C.
Zostaw odpowiedź