Lubię wszelkie rodzaje pierogów pieczonych w piekarniku. Tym razem przepis na drożdżowe pierożki z farszem z boczniaków, orzechów włoskich i pory.
Składniki:
Ciasto:
- 3 szklanki mąki
- 1,5 szklanki ciepłego mleka
- opakowanie suchych drożdży
- szczypta soli
Farsz :
- 500 g boczniaków
- 100 g orzechów włoskich
- por
- sól, pieprz
Przygotowanie
Drożdże mieszamy z mąką, dodajemy resztę składników i wyrabiamy ciasto. Następnie odstawiamy je przykryte ściereczką do ciepłego miejsca na 30 minut. W tym czasie przygotowujemy farsz. Boczniaki i por kroimy w drobną kosteczkę i podsmażamy na oliwie. Dodajemy orzechy i przyprawiamy do smaku. Z ciasta wykrawamy koła i nakładamy farsz. Po zlepieniu dodatkowo warto docisnąć brzegi jeszcze widelcem. Gotowe pierogi pieczemy około 20 minut w piekarniku.
Zostaw odpowiedź