Sałata z orzechami włoskimi i grzankami jest niezwykle pyszna, kolorowa, lekka i aromatyczna. Samym swoim wyglądem zachęca do skosztowania. Sałatka świetnie sprawdzi się na imprezowym stole, zwłaszcza w towarzystwie grzanek z serem żółtym znika w mgnieniu oka. Można ją również wziąć ze sobą do pracy na lunch czy lekki obiad, gdyż jest zdrowa i można ją zajadać bez wyrzutów sumienia.
Składniki na sałatę z orzechami włoskimi i grzankami (4 porcje):
- 150 g mixu sałat (albo pół główki sałaty lodowej)
- 250 g pomidorów koktajlowych
- 400 g pieczonej piersi z indyka
- 150 g winogron bez pestek
- garść orzechów włoskich
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- łyżka soku z cytryny
- łyżeczka miodu
- sól, pieprz
Grzanki:
- bagietka
- 100 g sera żółtego
- ostra papryka w proszku
Przygotowanie
Pieczoną pierś z indyka przygotowujemy w następujący sposób. Przygotowujemy marynatę z lubionych przypraw i ziół (np. czosnek suszony, pieprz ziołowy, oregano, tymianek) oraz 2-3 łyżek oleju. Taką marynatą nacieramy mięso i odstawiamy na przynajmniej 8 godzin. Po tym czasie mięso przekładamy do rękawa do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C. Pieczemy przez godzinę. Po wyjęciu z piekarnika odstawiamy do wystudzenia.
Mięso kroimy w plastry, pomidory przekrawamy na pół, orzechy drobno siekamy. Oliwę mieszamy z sokiem z cytryny, miodem, solą i pieprzem.
Na płaskich talerzach rozkładamy mix sałat, następnie kawałki piersi z indyka, pomidory i winogrona. Całość posypujemy orzechami i polewamy sosem.
Bagietkę kroimy na kromki, każdą posypujemy startym serem żółtym i odrobiną ostrej papryki. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 C na około 4 minuty. Bagietki układamy na talerzach obok sałatki.
Zostaw odpowiedź