Pyszna karkówka zapiekana w kapuście z ziemniakami i boczkiem.
Składniki:
- 300 g karkówki
- 400 g kapusty kiszonej
- jabłko
- sól, pieprz
- majeranek
- 2 listki laurowe
- 200 g boczku
- szklanka bulionu
- 4-5 ziemniaków
- przyprawa do ziemniaków
Przygotowanie
Jabłko obieramy i kroimy w kostkę, przysmażamy na maśle w rondelku. Dodajemy przepłukaną i posiekaną kapustę i liść laurowy, majeranek, sól, pieprz. Boczek kroimy w kostkę, podsmażamy i dodajemy do kapusty. Podlewamy bulionem i dusimy przez ok 10 minut. Karkówkę dzielimy na porcje, doprawiamy solą i pieprzem i podsmażamy na patelni.
Połowę kapusty (razem z bulionem) przekładamy do natłuszczonego naczynia żaroodpornego. Na kapuście układamy karkówkę, na mięso wykładamy resztę kapusty. Na wierzchu układamy ziemniaki posypane przyprawą do ziemniaków i skropione oliwą. Zapiekamy w piekarniku ok godzinę.
Zostaw odpowiedź